Klam a iluze. Rusko se snaží mlžit o stažení vojsk, varuje generální štáb

Domácí 30. března 2022 | 10:04 — Ilona Cílková
Včera skončilo další kolo jednání o ukončení války na Ukrajině. Ukrajinská delegace navrhla ruské delegaci neutralitu své země. Ruská strana schůzku označila za konstruktivní s tím, že návrhy Kyjeva předá ruskému prezidentovi. Mezitím ale dále pokračují boje mezi Ukrajinci a ruskou armádou.
Podle generálního štábu ukrajinské armády Rusko vojska přesunulo na východ Ukrajiny / Depositphotos

Ukrajinská města stále hlásí další výbuchy a ostřelování a přibývá rovněž obětí. Podle prohlášení britského ministerstva obrany ze středečního rána muselo Rusko stáhnout na své a běloruské území jednotky, které utrpěly vážné ztráty, aby je přeskupilo a doplnilo. To při tom vytváří další tlak na ruskou logistiku, která se již nyní nachází v obtížích. Omezenou schopnost manévrování svých pozemních jednotek pak ruská armáda nahrazuje masivním ostřelováním.

Boje na Ukrajině stále pokračují.

 

Podle generálního štábu ukrajinské armády Rusko vojska přesunulo na východ Ukrajiny. Přesun části ruských jednotek potvrdil Pentagon. Jenže podle generálního štábu ukrajinské armády se Rusko zřejmě snaží jen vytvořit iluzi, že vojska stahuje. Mluvčí Pentagonu John Kirby potvrdil, že od Kyjeva odjíždí malý počet ruských jednotek směrem na sever, Moskva je ale podle USA nestahuje z bojů, nýbrž přesouvá na jiná místa na Ukrajině, kde možná chystá velkou ofenzivu.

Stahování vojsk je podle vedení ukrajinské armády pravděpodobně rotací jednotlivých jednotek, která má za cíl zmást protivníka a vytvořit klamnou představu, že Moskva upustila od záměru obklíčit Kyjev, informuje web iDNES.cz.

„Úkoly dosáhnout administrativních hranic Doněcké a Luhanské oblasti, obklíčit Kyjev a nastolit kontrolu nad levobřežní Ukrajinou nepřítel nesplnil,“ píše ve své půlnoční situační zprávě zveřejněné na facebooku velení ukrajinské armády, přičemž se v posledním bodu odkazuje na označení ukrajinského území, které se nachází na levém břehu Dněpru. Informuje iDNES.cz. Generální štáb rovněž uvádí, že na řadě míst se pozice ruských sil výrazně nezměnily, ruské jednotky případně udržují obsazené pozice nebo doplňují zásoby. Na několika místech v Záporožské oblasti podle něj Rusové dělostřelecky ostřelovali pozice ukrajinské armády.

Moskva po úterních jednáních ruských a ukrajinských vyjednávačů oznámila, že výrazně omezí své vojenské aktivity v okolí Kyjeva a Černihivu. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu označil za hlavní cíl ofenzívy na Ukrajině „osvobození“ Donbasu, tedy regionu na východě země částečně ovládaného silami podporovanými Moskvou, píše web Českého rozhlasu. Mluvil od srdce, hájí mluvčí Bílého domu Bidenův výrok o válečném zločinci. V Kremlu zuří.

 

Zdroj: idnes.cz, irozhlas.cz, ceskenoviny.cz, Twitter

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu