Na Rusko se valí čtvrtý balík sankcí, zasáhne energetiku i luxusní auta

Zahraniční 15. března 2022 | 09:05 — Ilona Cílková
EU dál zvýšila ekonomický tlak na Moskvu přijetím čtvrtého balíku sankcí. Kromě zákazu vývozu luxusního zboží či komponent pro elektroniku a dovozu ruské oceli přibude na sankční seznam také desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.
Válka na Ukrajině trvá již téměř tři týdny / Depositphotos

Zástupci zemí Evropské unie schválili čtvrtý balík sankcí proti Rusku od začátku ruské invaze na Ukrajinu před necelými třemi týdny, píší České noviny. Evropský blok nově zakáže vývoz luxusního zboží do Ruska či investice do ruského energetického sektoru stejně jako dovoz ruské oceli a železa. Na sankční seznam zároveň přibude desítka oligarchů včetně majitele londýnského fotbalového klubu Chelsea Romana Abramoviče.

Vedení Premier League Abramoviče vyloučilo z pozice ředitele Blues. Britské vláda mu zmrazila majetek, ke stejnému kroku přistupují i hedgeové fondy v USA.

 

Podle listu Wall Street Journal přistoupily americké fondy k tomuto procesu poté, co Abramovičovi Velká Británie ve čtvrtek zmrazila majetek v odhadované hodnotě devět miliard liber. Krok britské vlády výrazně komplikuje plánovaný prodej klubu. Chelsea nyní nemůže prodávat ani kupovat hráče a nesmí ani obnovovat stávající kontrakty. Byl jí také zakázán prodej suvenýrů a fanshop na stadionu Stamford Bridge byl uzavřen, informuje web sport.cz.

EU dál zvyšuje tlak na Moskvu. Podle francouzského předsednictví EU se státy shodly také na tom, že by Světová obchodní organizace (WTO) měla odebrat Rusku status nejvyšších výhod, což by otevřelo cestu k uvalení cel na ruské zboží.

EU se od počátku invaze snaží bezprecedentními sankcemi cílit na oslabení příjmů ruského režimu a ochromení klíčových hospodářských sektorů, informují České noviny. Evropské firmy, z nichž řada se již z Ruska stáhla, budou mít zakázány veškeré investice do ropného průmyslu či energetiky. Zákaz se bude týkat i dodávek technologií či komponent nebo spolupráce na průzkumech těžby.

Zákaz vývozu luxusního zboží je zase podle diplomatů cílený na ruskou smetánku, jejíž část je napojena na režim prezidenta Vladimira Putina. Bude se vztahovat mimo jiné i na automobily v hodnotě vyšší než 50 000 eur (1,25 milionu Kč), což se dotkne například značek Audi, BMW, Mercedes, Ferrari a Porsche.

Sankce musejí členské státy formálně schválit písemnou cestou, v platnost by měly vstoupit dnes ráno. Sankce proti Rusku mohou ohrozit výrobu elektřiny v Dukovanech.

Zdroj: wsj.com, sport.cz, ceskenoviny.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu