Sankce proti Rusku mohou ohrozit výrobu elektřiny v Dukovanech

Domácí 11. března 2022 | 14:05 — Ilona Cílková
Sankce proti Rusku mohou ohrozit také výrobu elektřiny v Dukovanech. Jaderná elektrárna totiž výhradně využívá palivo, o jehož sankcionování nyní uvažují Spojené státy, všímá si ekonom Lukáš Kovanda.
Na ruské palivo je odkázána řada atomových elektráren. V Česku jsou to Dukovany. / Depositphotos

Cena uranu vylétla nejvýše od havárie na japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011.

 

Světové trhy s uranem jsou v napětí. Cena uranu totiž v důsledku války na Ukrajině teď vylétla nejvýše od havárie na japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Důvod zdražování uranu je podobný jako třeba u ropy. Trhy se obávají odstřižení světa od ruského uranu. Světové zásoby využitelného uranu by se tak ztenčily, což právě žene jeho cenu vzhůru, informuje web kurzy.cz.

Seznam komodit, které se nebudou dovážet z Ruska, zveřejněný americkou vládou, alespoň prozatím nezahrnuje uran. Podle informací z okolí amerického prezidenta však Bílý dům zváží uvalení sankcí na Rosatom, který produkuje asi 35 % obohaceného uranu a dodává uran do evropských jaderných reaktorů. Rosatom spolupracuje také s Íránem. Írán rozvíjí svůj jaderný program několik let, zatímco USA chtějí tento proces kontrolovat. Bidenova administrativa je v současné době ve fázi konzultací s jadernými experty. Další kroky by mohly mít klíčový dopad na průmysl a výrobce uranu.

Na ruské palivo, jehož základem je právě ruský uran, je odkázána řada jaderných elektráren. Patří mezi ně i obě české jaderné elektrárny, Temelín a Dukovany. Zatímco Temelín může využívat i palivo z jiných zemí, než je Rusko, pro Dukovany je palivo z Ruska nenahraditelné. Počítá se s tím, že jej elektrárna bude využívat až do konce své životnosti. Odebírá palivové články od ruské firmy TVEL, kterou ovládá tamní státní podnik Rosatom. Spojené státy přitom nyní zvažují, že sankcionují právě Rosatom.

V případě, že by se k sankcím proti Rosatomu přidal celý Západ, jsou dodávky paliva pro Dukovany ohrožené, píše ekonom Lukáš Kovanda. Elektrárna měla v době zahájení ruské invaze na Ukrajinu zásoby minimálně na dva roky. Nicméně i tak je v určité pohotovosti. Proto si nechala počátkem března zavézt z Ruska nové zásoby paliva. Ruský iljušin z Moskvy dovezl nové články navzdory sankcím, které zakazují letecký provoz mezi EU, resp. ČR a Ruskem. V Dukovanech se zjevně obávají, že sankce mohou dopadnout právě i na jejich palivo, které nikdo jiný než Rusové nevyrábí. Proto se předzásobují. Podle Spojených států se svět těsně vyhnul jaderné katastrofě. Putin svým útokem způsobí destrukci Evropy, říká Topolánek.

Zdroj: kurzy.cz, bloomberg.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu