Nafta v ČR zdražuje, navzdory poklesu ceny na burze v Rotterdamu

Domácí 14. března 2022 | 17:04 — Ilona Cílková
Raketový růst cen benzínu a nafty netěší nikoho z nás. Nabízí se otázka, proč se cena nafty v České republice stále zvyšuje, když cena ropy na burze v Rotterdamu klesá.
Růst cen pohonných hmot v ČR vrcholí / Depositphotos

Růst cen pohonných hmot v ČR vrcholí. Benzín Natural 95 včera podruhé od zahájení ruské invaze na Ukrajinu zlevnil. Oproti sobotě o čtyři haléřů na litr. Takže se včera prodával průměrně za 47,08 koruny za litr, jak vyplývá z dnešních údajů společnosti CCS. Nafta ovšem i včera dále zdražovala, avšak výrazně pomalejším tempem než počátkem týdne. Její cena vzrostla oproti sobotě jen o čtyři haléře na litr, na 49,57 koruny za litr, což je historicky rekordní cena. Nafta však včera zdražila nejméně od zahájení invaze.

Co stojí za obrovským nárůstem cen pohonných hmot? Podle ekonoma Lukáše Kovandy není na vině pouze válka na Ukrajině. Lví podíl na zdražování má i neobjektivní zvyšování cen distributorů, kteří chtějí na panice vydělat.

 

 

„Čerpací stanice, prodejci pohonných hmot a zpracovatelé ropy si na krizi snaží namastit kapsu. Panika, válka i inflace je pro ně velmi příhodnou situací pro navýšení marže. Kdyby to bylo tak, jako v roce 2014, kdy korunová cena ropy byla prakticky stejná jako nyní, ceny by se měly pohybovat kolem 43 korun,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda ve vysílání CNN Prima NEWS.

Ministerstvo financí bude od dnešního dne plošně kontrolovat čerpací stanice kvůli jejich maržím u prodeje pohonných hmot, informuje Český rozhlas. Prodejci budou každý den mj. posílat přehledy průměrné prodejní ceny, a to zpětně od 21. února. Stát tak bude porovnávat ceny tuzemských čerpacích stanic právě s cenami na burze v Rotterdamu, aby tak předešlo stanovování nepřiměřeně vysokých marží. Na burze v Rotterdamu zlevnila velkoobchodní nafta z úterní ceny 1436 dolarů za tunu na páteční úroveň 1041 dolarů. Toto poměrně dramatické zlevnění tak ani víkendový vývoj cen nafty v ČR vlastně ani v nejmenším nereflektoval, píše web kurzy.cz.

 

 

Lze i proto předpokládat, že v nadcházejících týdnu bude klesat jak cena benzínu, tak právě i nafty. „I přes historicky rekordní ceny těchto dní jsou pohonné hmoty v ČR stále mnohem dostupnější než při posledním velkém cenovém vzestupu, jenž kulminoval v polovině září 2012. Tehdy se litr benzínu prodával průměrně i za více než 38,50 koruny, zatímco litr nafty až za 37,20 koruny. Mediánová mzda však tehdy byla výrazně nižší. Ve druhém a třetím čtvrtletí 2012 činila průměrně 20 673 korun měsíčně. To znamená, že mediánově vydělávající člověk se dvěma dětmi měl v čistém 18 533 korun měsíčně. Za to si v září 2012 pořídil zhruba 481 litrů benzínu a 498 litrů nafty," přibližuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Ve druhém a třetím čtvrtletí 2021 činila mediánová mzda naproti tomu průměrně 32 694 korun. Takže člověk se dvěma dětmi měl v čistém 29 888 korun měsíčně. Za to lze při současných historicky rekordních cenách stále pořídit přibližně 694 litrů benzínu a 660 litrů nafty. Běžně vydělávající člověk de dvěma dětmi si tak dnes může za měsíční čistou mzdu pořídit o 213 litrů benzínu více než v září 2012. Nafty pořídí o 162 litrů více než tehdy.  Sankce proti Rusku mohou ohrozit výrobu elektřiny v Dukovanech.

Zdroj: cnniprima.cz, kurzy.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu