Ruská armáda útočí na další jaderná zařízení. Nebezpečí nehrozí, ale Rusové jsou nepředvídatelní, říká Drábová

Zahraniční 09. března 2022 | 11:53 — Ilona Cílková
Na konci minulého týdne obsadila ruská armáda Záporožskou jadernou elektrárnu. Teď se blíží k Jihoukrajinské jaderné elektrárně. Pokud by se Rusům podařilo ji obsadit, měli by v rukou všechny jaderné elektrárny na jihu Ukrajiny.
Podle Dany Drábové zatím žádné nebezpečí nehrozí / Depositphotos

Ruská armáda od pátku drží pod kontrolou největší ukrajinskou jadernou elektrárnu – Záporožskou.

 

Obsazení Záporožské elektrárny předcházelo ostřelování, kvůli kterému propukla v celé Evropě obava z možného úniku radiace. Strach uklidňovala ve vysílání Radiožurnálu jaderná fyzička a předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. 

Dana Drábová se na Twitteru vyjádřila i k problému Černobylské elektrárny. Napsala, že ani přes ztrátu online dat není v případě Černobylu důvod k panice. „Přes ztrátu on-line přenosu dat a stále obtížnější zajištění komunikace s personálem v Černobylu a Záporožské jaderné elektrárně je pořád dost údajů o radiační situaci na celém území Ukrajiny a v sousedních zemích. Nic neukazuje na zhoršení,“ napsala.

Za mnohem větší problém považuje to, že personál elektrárny je už přes týden „uvězněný“. „Situace personálu je však rostoucí problém. Je třeba se aspoň pokusit vyjednat pro lidi obsluhující obě elektrárny lidské podmínky. Pořád je to možné. Úkol pro OSN. Možná EU? Možná Čínu?“ doplnila Drábová.

Pro CNN Prima NEWS pak Drábová zopakovala, že zatím žádné nebezpečí nehrozí, ale zároveň upozornila na fakt, že Rusové jsou nevyzpytatelní. Navíc obtížná a stresující situace, které pracovníci v Černobylu čelí, představuje potenciální riziko pro jadernou bezpečnost.

 

 

Podle komentátora Českého rozhlasu Milana Slezáka se Rusko snaží srazit Ukrajinu na kolena, donutit ji k bezpodmínečné kapitulaci a zmocnit se celého území. „Rád bych věřil, že ostřelování jaderné elektrárny v Záporoží byl omyl, ale to, co se děje v posledních hodinách a dnech na Ukrajině mě utvrzuje v myšlence, že je to spíš součást většího plánu,“ uvedl Slezák pro Český rozhlas.

Podobného názoru je i Nikita Odlitson z Ústavu mezinárodních vztahů. Podle jeho slov se jedná o taktiku. „Musíme vycházet z toho, že probíhají jednání mezi Ruskem a Ukrajinou. Jestli Rusko nedosáhne svých cílů vojensky, má i díky tomu možnost další eskalace. Má zkrátka eskalační dominanci,“ objasnil pro server iROZHLAS.cz, proč Rusko cílí na jaderné elektrárny. Obsazení elektráren je tak pro ruskou armádu klíčové, neboť je může využívat v jednáních, hodnotí situaci odborníci.

Ruské síly rovněž zničily jadernou laboratoř v charkovském Institutu fyziky a technologie. Informaci o zkáze neutronového generátoru potvrdil Rafael Grossi, šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Podle něj zařízení obsahovalo jen malé množství jaderného materiálu, únik radiace nehrozí. Podle Spojených států se svět těsně vyhnul jaderné katastrofě. Putin svým útokem způsobí destrukci Evropy, říká Topolánek.

 

Zdroj: irozhlas.cz, novinky.cz, tn.nova.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu