Kdyby padla Fialova vláda, přišli by po ní extrémisté, domnívá se známý filozof Cílek

Domácí 06. února 2022 | 10:11 — Ilona Cílková
Geolog, esejista a filozof Václav Cílek se zamýšlí nad současnou situací a varuje před chudnoucí společností. Je přesvědčen, že v populaci dál poroste nespokojenost. Zároveň ale varuje před případnou občanskou neposlušností. Co by se stalo, kdyby padla současná vláda? K moci by se podle něj pravděpodobně dostali extrémisté, řekl to v pořadu Českého rozhlasu.
Cena potravin začne teprve růst, předpovídá Cílek / Pixabay StevenP

„Když se bavíme o tom, co bych dělal já, tak já bych se bál na podzim jít někam demonstrovat, protože bych se obával, že přijdou ještě horší lidi," vysvětluje v rozhovoru pro Český rozhlas svůj postoj. Cílek upozorňuje na fakt, že problémy nezažíváme jen v Česku, ale problémy prochází celá Evropa. A je přesvědčen, že pokud k nám přijde nějaká „revoluce“, tak jako vždy z Francie.

Přesto, že očekává občanskou neposlušnost, je si vědom, že za to současná vláda nemůže. „Ano, tato vláda sklidila například deset let trvající plíživý kolaps státní správy,“ komentuje situaci. Tak jako mnoho dalších expertů, očekává v tomto roce  další velkou vlnu zdražování. Kromě energií brzy zdraží i potraviny. „Má současná největší obava se týká umělých hnojiv, což je polovina produkce potravin na světě. Umělá hnojiva letos stojí čtyřikrát víc než v minulém roce. Vyrábějí se z vodíku a ten zas z metanu, což je přírodní plyn,“ vysvětluje. 

Na jaře podle Cílka nastane menší panika. „Zemědělci nepoužívají průmyslový komplex, respektive nepoužívají ta hnojiva, která by používat měli – buď se to nenaučili, nebo to většina z nich ani nechtěla.“ Pak přijde sklizeň, dnes ještě nevíme, jaké bude počasí – a i když bude dobré, tak se zřejmě urodí o něco méně. „Možná, že ne o moc, ale s o dost většími náklady, takže ceny potravin půjdou nahoru. A v okamžiku, kdy vám inflace překročí, nebo dosáhne 10 nebo 12 procent, tak už se začnou lidi doopravdy ošívat. A k tomu stačí nějaký skandál,“ předpovídá v pořadu Osobnost Plus.

A přidává příběh, který se mu osobně stal: „Byl jsem letos na jednom nejmenovaném ministerstvu, a tam mi řekli, že lidé, které s ostudou před osmi deseti lety vyhnali, tak se teď vrátili nazpátek. A jsou za těch několik let, co nebyli u moci, vyhladovělí, takže se rychle snaží prosadit, z našeho pohledu, nesmyslně drahé projekty. Snaží se to udělat rychle, protože se bojí, že tato vláda vydrží rok, maximálně dva.“

Současný růst cen energií jde podle něj řešit úplně jinak. „Slováci mají proti nám poloviční ceny elektřiny. Pokud jde o plyn, tak Maďaři a různé další státy mají třetinové ceny. To znamená, pokud by tady existoval nějaký státní centrální dovozce, který uzavře ve vhodnou chvíli – a teď uzavírat dlouhodobý kontrakt, kdy je plyn nejdražší, je hloupost – dlouhodobý kontrakt, tak máte ceny tak nízké, že si Němci mohou dovolit posílat laciný plyn do Polska s poměrně velkou přirážkou.“

„Resumé je to, že koncového zákazníka nikdo nechrání, protože všem lidem, kteří mají moc nebo peníze vyhovuje, že lacino vyrábíme elektřinu a pak na ni nastavíme ty německé ceny a prodáváme ji domácímu zákazníkovi. Zatímco správný postup je ten, že nejdřív zajistíte energii pro vlastní obyvatelstvo – poměrně lacino, anebo s přiměřeným ziskem – a s tím přiměřeným ziskem máte na starosti všechny lidi, kteří tady jsou a bydlí, a vyvážíte teprve to, co zbyde navíc.“ Stát podle Cílka na ochranu zákazníka rezignoval. „Stát v podstatě skoro vždy ustupoval developerům, velkým průmyslníkům a velkým výrobcům energií,“ přibližuje svůj názor Cílek. Až 100 tisíc domácností se může doostat do problémů se splácením hypotéky.

Zdroj: plusrozhlas.cz, YouTube Český rozhlas.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu