Až 100 tisíc českých domácností se může dostat do problémů se splácením hypotéky

Domácí 04. února 2022 | 08:49 — Ilona Cílková
Česká národní banka na svém prvním letošním zasedání znovu zvýšila základní úrokové sazby, které jsou nejvyšší za posledních dvacet let. Bankovní rada totiž odsouhlasila zvýšení o 0,75 procentního bodu na 4,5 procenta. Centrální banka navíc zpřesnila svůj výhled na letošní rok, kdy by inflace měla v průměru dosáhnout 8,5 procenta, přičemž v březnu má atakovat i dvoucifernou hranici. Informuje o tom ekonom Lukáš Kovanda.
Čeká nás rok plný zdražování / Depositphotos

Základní sazba je teď nejvyšší za více než dvacet let. Koruna na takový růst základního úroku ale bezprostředně reagovala oslabením vůči euru. Část měnových obchodníků totiž sázela na růst základního úroku o celý jeden procentní bod, píše Lukáš Kovanda ve své tiskové zprávě. Pod vlivem těchto sázek včera koruna zpevnila na svoji nejsilnější úroveň proti euru od září 2011, když přechodně prolomila i hranici 24,10 koruny za euro.

Česká národní banka ovšem není s utahováním své měnové politiky u konce, je přesvědčený Kovanda. "Nelze vyloučit, že letos na jaře zvýší základní sazbu až na pět procent, nebo dokonce 5,25 procenta. Pak však cyklus utahování měnové politiky ukončí a od konce letošního roku lze počítat s postupným snižováním základního úroku, ruku v ruce se zmírňováním inflace," podotkl Kovanda.

Domácnosti si tak budou muset zvyknout, že letošní rok bude ve znamení citelného zdražování, řekl Kovanda pro CNN Prima News. Do citelných problémů se splácením hypoték se podle něj dostane zhruba 100 tisíc domácností. Řada z nich přitom splácí na krev. „100 tisíc domácností, možná i více, nyní může být v citelných problémech se splácením hypoték. Řada splácí na krev. Jestli dojde k navýšení měsíční splátky o čtyři až pět tisíc, k tomu se zvýší ceny energií, potravin, je to opravdu razantní zásah. Někdo může i přijít o zaměstnání. Pak je to velmi hořký a nebezpečný koktejl, který se může projevit zásadním sociální otřesem,“ varoval Kovanda.

Podle Kovandy zejména některé skupiny obyvatelstva letos pocítí náraz, který může být nejzávažnější od 90. let. „Musí si tzv. utáhnout opasky. Určité skupiny obyvatelstva budou v letošním roce zasaženy, protože buď budou bez zaměstnání, nebo jim dostatečně neporostou příjmy tak, aby alespoň vzdáleně pokryly růst cen,“ vysvětlil Kovanda.

Jak dlouho budeme pod tlakem? Podle proděkana Národohospodářské fakulty VŠE v Praze Miroslava Ševčíka do té doby, než se změní politika Evropské centrální banky, uvedl to pro CNN Prima News. „Možná bych nespěchal s tím rychlým nárůstem úrokových sazeb u nás. To se může změnit i tím, že má být jmenován nový guvernér. Nechci říkat, že pan Rusnok by byl špatným guvernérem, ale může se stát, že od 1. července bude možná nejlepší člověk na boj s inflací Václav Klaus," upozornil Ševčík. Klaus již na konci ledna pro web Echo24 řekl, že řídit Českou národní banku by ho neuráželo.

Česká národní banka bude mít v polovině roku nového guvernéra. Kdo by měl v čele bankovní rady nahradit odcházejícího Jiřího Rusnoka, zatím není jasné. V okolí Miloše Zemana se mluví o několika kandidátech, ve veřejném prostoru se pak v posledních dnech začalo v této souvislosti skloňovat i jméno exprezidenta Václava Klause. Bylo by podle něj pikantní, kdyby taková nabídka z Hradu skutečně přišla, řídit ČNB by ho však podle jeho slov zcela jistě „nijak neuráželo“. Česká národní banka šokuje Česko i svět. Odhodlala se k nečekanému kroku.

Zdroj: lukaskovanda.czecho.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu