Fiala nedělá prakticky nic, aby vláda pomohla občanům, říká exministr

Domácí 05. února 2022 | 09:22 — Ilona Cílková
Zdražování energií nekončí. Společnost Pražská energetika od dubna přikročí ke zdražení elektřiny průměrně o 25 procent a plynu průměrně o 30 procent. Jde o další kolo zdražování některého z velkých dodavatelů energií, a podle odborníků nikoli kolo poslední, řekl ekonom Lukáš Kovanda.
Zdražování energií zdaleka nekončí / Depositphotos

Mnoho domácností se tak dostává do velkých finančních problémů. Podle exministra obchodu a průmyslu Karla Havlíčka (ANO) je ale pomoc vlády lidem s energetickou krizí nedostatečná. Podle Havlíčka vláda nemůže za to, že jsou ceny energií vysoké. Problém vidí jinde, píše o tom server CNN Prima News.

„Není to Fialova drahota, ale Fialova bezradnost. Vláda nedělá prakticky nic, aby pomohla občanům. To, co vytvořili, zasáhne jen plus minus pět procent domácností. Je to takzvaná sociální pomoc, proti ní nic nemám, není špatně připravena, je ale nesmírně komplikovaná: Úřad práce, deset formulářů, čekací doba, navíc je to nedůstojné. A opakuji, zasáhne to jen pět procent domácností,“ řekl Havlíček ve vysílání pro CNN Prima News.

Havlíček připomněl nápady vlády Andreje Babiše. „My jsme navrhovali plošnou podporu, kterou jde Polsko, Německo nebo Rakousko. A to buď skrze odpuštění plateb za solární tunel – obnovitelné zdroje, nebo skrze snížení DPH,“ uvedl dále exministr.

Proti jeho slovům se však ostře ohradil europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). „Z pana Havlíčka jsem překvapený. Pardon, ale vyčítat Fialovi cokoliv, třeba že nic nedělá, když ve funkci není ani dva měsíce, je nesmysl. Vy jste navrhli plošné odpuštění DPH, což nevyřeší růst cen, je to globální problém,“ oponoval ve vysílání.

Havlíček doplnil, že návrh plošné pomoci zahrnoval DPH i obnovitelné zdroje. „Tím by se dala cena energií snížit i o 35 procent, což by kompenzovalo plošný nárůst cen,“ dodal. Hostem pořadu byl i ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energie Jiří Gavor. Ten podotkl, že po současné zimě a energetické krizi si každý musí sáhnout do svého svědomí. „Všichni se na příští zimu připravíme. Je to událost, kterou jsme nikdy v takovém rozsahu nezažili. Lze učinit opatření na případné výpadky plynu od globálních dodavatelů, stejně tak posílit strategické zásoby plynu. Zde věřím, že to nebude tak obtížné. Dodavatelé pak navíc budou nakupovat více dopředu,“ přiblížil.

Podle expertů se musí domácnosti připravit na další zvyšování cen energií i v dalších letech. Dodavatelé totiž promítají loňské dramatické zdražení velkoobchodních cen elektřiny či plynu, v řádu až stovek procent, do koncových cen postupně. „Ceny energií jsou také tlumeny ze zákona, neboť se jedná o ceny regulované. Není tedy ani možné promítnout zvýšení cen na burze do koncových cen v plné výši okamžitě," podotkl ekonom Lukáš Kovanda na svém webu. Právě regulované ceny letos porostou nejvýrazněji minimálně od roku 2008. Velkoobchodní ceny elektřiny či plynu zůstávají na trhu EU na vyvýšené úrovni, byť klesly ze svých maxim sklonku loňska, takže je třeba se připravit právě na další kola citelného zvyšování cen energií pro domácnosti, ať už letos či v příštích letech. Čekají nás zlé časy, říká Václav Klaus. Co se mu na nové vládě nelíbí a co považuje za největší problém?

Zdroj: cnniprima.cz, lukaskovanda.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu