Cena elektřiny se v Evropě propadá na letošní minima. Němci jí vyrobí tolik jako nikdy

Domácí 19. února 2022 | 08:27 — Ilona Cílková
Evropou se před pár dny prohnala bouře Doudley a nyní dosáhla pevniny i atlantická bouře Eunice. Ta udeřila na západní Evropu s místy rekordními poryvy větru. U jižního pobřeží Anglie dosáhl vítr rychlosti bezmála 200 kilometrů za hodinu. A dál se žene Evropou. A jak řekl ekonom Lukáš Kovanda, bude to mít příznivý dopad na ceny elektřiny.
Další 1 fotografie v galerii
Větrná bouře Eunice zlevňuje v Evropě elektřinu na letošní minima / Pixabay Detmold

Právě díky vlivem bouří Dudley a zejména teď Eunice se cena elektřiny v Evropě propadá na letošní minima, neboť větrné farmy jí vyrábí historicky rekordní množství, informuje ve své tiskové zprávě ekonom Lukáš Kovanda. Ceny elektřiny v Evropě se v důsledku větrných bouří propadají na letošní minima. "Čistě vzhledem k vývoji cen elektřiny jde o vítanou úlevu, neboť zvláště na sklonku loňska elektřina v Evropě dramaticky zdražovala na historické rekordy, vinou evropské plynové krize," poznamenal Kovanda.

Burzovní cena elektřiny s dodáním příštího dne se včera v Německu propadla oproti čtvrtku o zhruba 66 procent. Letos vůbec poprvé vyšla i na méně než 40 eur za megawatthodinu. Německo představuje největší evropský trh s elektřinou.

Ceny, které v Německu vznikají, jsou určující také pro velkoobchodní cenu elektřiny v Česku, od které se odvíjí cena elektřiny pro domácnosti v ČR. Český trh s elektřinou je s tím německým poměrně těsně propojený.

Německem se žene bouře Eunice - která tam má jméno Zeynep - a v jejím důsledku vyrobí německé větrné farmy historicky rekordní množství elektřiny. Mělo by být ještě vyšší než to, jaké německé větrné farmy vyrobily, když se Německém v týdnu proháněla bouře Dudley, která tam nese název Yelenia, upřesnil Kovanda.

Ve středu, v důsledku vichřic a orkánů, jež přinesla bouře Dudley, vyrobily německé větrníky celkem přes 45 tisíc megawatt elektřiny (viz graf, červený kroužek). O víkendu by měl tento čerstvý historický rekord podle Kovandy padnout, neboť výroba elektřiny ve větrných farmách přesáhne 50 tisíc megawatt. Dodal, že v době bouře Dudley a Eunice vyrábějí Němci tolik elektřiny z větru jako nikdy v historii. Domácnosti po zdražení plynu a elektřiny čeká další cenový šok.

Zdroj: lukaskovanda.czkurzy.cz, bloomberg.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu