Složení nové vlády je stále ve hvězdách. Piráti v nové vládě nakonec nemusí vůbec být

Domácí 02. prosince 2021 | 07:59 — Ilona Cílková
Prezident Miloš Zeman se již čtvrtým dnem na zámku v Lánech setkává s lidmi, s nimiž ve své vládě počítá nový premiér Petr Fiala z ODS. Setkávání s kandidáty chce prezident Zeman dokončit 10. prosince. Následně by mohla být jmenována nová vláda.
Situace kolem jmenování či nejmenování Jana Lipavského ministrem zahraničí může vyvrcholit obětováním Pirátů / Profimedia

Dnes na zámek do Lán dorazí za prezidentem Milošem Zeman kandidát hnutí STAN na příštího ministra školství Petr Gazdík a po něm odpoledne kandidátka lidovců na ministryni životního prostředí Anna Hubáčková. Dle CNN Prima NEWS se očekává, že jednání proběhnou hladce.

Již dříve ale prezident řekl, že jeden z kandidátů se mu nelíbí. Petr Fiala na sestavě trvá a očekává jmenování vlády nejpozději do poloviny prosince. Ani Fiala, ani Zeman dosud neřekli, o které jméno spolu vedou spor. Fiala toto jméno odmítá říct s tím, že věří, že bude jmenována vláda tak, jak jí prezidentovi předloží. V médiích ovšem nejčastěji zaznívá jméno pirátského kandidáta na ministra zahraničí Jana Lipavského. 

Dle Parlamentních listů se Lipavský a Zeman rozcházejí v pohledu např. na českou politiku vůči Izraeli. Zatímco Zeman sám o sobě mluví jako o největším příteli Izraele v Česku, Lipavský se k Izraeli staví kriticky.

Podle komentátora Petra Holce může nejasná situace kolem jmenování ministrů dojít až do bodu, kdy se koalice pod vedením designovaného premiéra Petra Fialy Piráty jednoduše rozhodne odstřihnout, což zveřejnil i web cnn.iprima.cz. „Ve sněmovní většině je zbylé čtyři vládní strany nepotřebují,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS Holec. Piráti by tak podle jeho slov mohli být obětováni. Problém vidí také v tom, že Piráti stále řeší volební výsledky, které jim zajistily pouhé čtyři poslanecké mandáty, zatímco koaliční Starostové získali hned 33 poslanců. „Ta strana pořád řeší volební debakl a koalici se Starosty, kteří už navíc Piráty hodili přes palubu," dodal komentátor webu Info.cz.

Vládu bez Pirátů si dovede představit i analytička Týdeníku Echo Lenka Zlámalová, která říká, že co se aktuálně odehrává v Pirátské straně, je mimo. „Jsou skutečně ve vnitřní tenzi. Je jedno, když v té vládě nebudou," uvedla.

Oba komentátoři zároveň očekávají, že na kompetenční žalobu kvůli případnému nejmenování jednoho z Fialových nominantů nedojde. „Kdyby nic nezavetoval, tak by ukázal, že to není Miloš Zeman, ale nějaká karikatura z nemocnice,“ řekla Zlámalová s tím, že očekává, že se Lipavský a Zeman nakonec dohodnou. Podle Holce si prezident tímto způsobem především testuje ostatní politiky. „Pokud by mu (Fiala) ustoupil hned na začátku, tak se projeví jako slabý,“ myslí si Holec. Sebevražda v přímém přenosu. Prohlášení, které nepotěší Bartoše ani Rakušana.

Zdroj: parlamentnilisty.cz, cnniprima.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu