Pokud vláda nebude schopná dělat bolestné kroky, neměla by ani nastupovat, říká bývalý premiér

Domácí 19. listopadu 2021 | 10:54 — Ilona Cílková
Nová koalice je podle předsedy ODS Petra Fialy připravena převzít vládu okamžitě. Stojí před ní velké množství úkolů. Bude se muset prát nejen s pandemií, ale také s cenami energií a inflací. Již teď si vysloužila název "vláda sebevrahů".
Fiala podle Topolánka nesmí prezidentovi Miloši Zemanovi ohledně jmenování nových ministrů ustoupit / Depositphotos

Vláda Petra Fialy to rozhodně nebude mít lehké. Už proto, že bude muset dělat velmi nepopulární kroky. Nový premiér bude potřebovat určitý čas, aby zjistil skutečný stav věcí. „Bude muset udělat personální změny za krátkou dobu. Musí nastavit změnu trajektorie ve všem. Rozpočty a problémy poděděné taky bude řešit. Pokud tato vláda nebude schopna udělat bolestivé kroky, tak tam nemusela ani nastupovat," myslí si bývalý premiér Mirek Topolánek, který situaci glosoval s exministrem financí Miroslavem Kalouskem. 

Kalousek upozorňuje, že nová vláda bude muset řešit situaci ve veřejných rozpočtech, kterou ale nezpůsobila. Petr Fiala tak podle politiků spadne do velkého problému inflace, za kterou nemůže. Kalousek připomněl, že současná inflace je z poloviny dovezená, ale z poloviny jsme si ji vyrobili sami svou nezodpovědnou rozpočtovou politikou a svými zásahy do trhu práce. 

Oba politici se dotkli i jmenování nové vlády. Shodli se na tom, že Fiala nesmí prezidentovi Miloši Zemanovi ohledně jmenování nových ministrů ustoupit. „Musí to dohnat i na případnou kompetenční žalobu Ústavního soudu. Všichni víme, že nemá právo veta a on si s ním hraje. Myslím, že z toho bude mít velké vrásky Andrej Babiš. Prodlužování bude prodlužovat jeho ztráty během covidové pandemie," má jasno expremiér. „Za kandidáty zodpovídá premiér. Miloš Zeman testuje, jestli může mít více moci, než mu dle Ústavy přísluší. Fiala ustoupit nesmí, má dost nástrojů na to, aby Zeman jmenoval všechny ministry," uvedl pro CNN Prima NEWS.

Zeman by měl 26. listopadu na zámku v Lánech Fialu jmenovat novým premiérem. Poté by se v deseti dnech měl podle šéfa koalice SPOLU prezident setkat s navrhovanými kandidáty. Fiala proto očekává, že by Česko novou vládu mohlo mít přibližně za tři týdny. „Pan prezident mi sdělil výhrady k jednomu jménu, ale domluvili jsme se, že ho teď nebudu sdělovat, protože ještě budou probíhat jednání všech kandidátů s prezidentem,” odmítl Fiala říci, který kandidát se prezidentovi nelíbil.
 
Podle zdrojů MF Dnes je oním „problémovým” adeptem na ministerský post kandidát na šéfa zahraničních věcí Jan Lipavský z Pirátů. Ten dlouhodobě platí za ostrého kritika Ruska i Číny a vyzývá k sebevědomé zahraniční politice vůči těmto mocnostem. Zároveň Fiala odmítl, že by prezidentově výtce hodlal vyhovět. „Nejsem ochotný spekulovat o náhradnicích, všechna ta jména jsou ta správná, seznam je kvalitní,” řekl Fiala.

„Pan prezident mi sdělil výhrady k jednomu jménu, ale domluvili jsme se, že ho teď nebudu sdělovat, protože ještě budou probíhat jednání všech kandidátů s prezidentem,” odmítl říci, který kandidát se prezidentovi nelíbil. Klaus otevřeně o Fialovi, Vystrčilovi i situaci kolem prezidenta Zemana.

Zdroj: idnes.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu