Zahříváme Evropu a ještě nám vyhrožují. Lukašenko naznačil, že se nezastaví před ničím

Domácí 12. listopadu 2021 | 11:00 — Ilona Cílková
Migrační krize na polsko-běloruské hranici, která se tento týden vyostřila s příchodem tisíců migrantů do oblasti, se posouvá do diplomatické roviny. Šéfka Evropské komise oznámila, že evropský blok se chystá rozšířit sankce proti Bělorusku. Lukašenko pohrozil, že bude následovat odplata.
Lukašenko pohrozil, že EU přeruší tranzit plynu / Shutterstock

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko zase pohrozil tvrdou odplatou za jakékoliv nové sankce Evropské unie proti Minsku. Ve hře je podle něj i přerušení tranzitu ruského zemního plynu a přepravy dalšího zboží přes Bělorusko. „Při obraně naší svrchovanosti a nezávislosti se nezastavíme před ničím," prohlásil Lukašenko během porady s vládními představiteli.

„Zahříváme Evropu, ale ještě nám vyhrožují, že uzavřou hranice. A co když my jim přerušíme zemní plyn? Proto bych vedení Polska, Litvy a dalším bezhlavým (politikům) doporučil, aby přemýšleli, než začnou mluvit," řekl podle státní agentury BelTA. Běloruská diplomacie by podle Lukašenka měla varovat všechny v Evropě, že jakmile zavedou dodatečné sankce, které shledá Minsk nepřijatelnými, odpoví na ně.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová po středečním setkání s americkým prezidentem Joem Bidenem v Bílém domě oznámila, že nové postihy budou mířit na osoby i podniky. Počínání Minsku, který podle EU cíleně vyhrocuje migrační krizi na běloruských hranicích s Polskem a pobaltskými zeměmi, označila šéfka unijní exekutivy za hybridní útok autoritářského režimu. EU v úterý v reakci na napjatou situaci u polských hranic zpřísnila podmínky vydávání víz pro představitele běloruského režimu.

Evropská komise zároveň vyzvala Minsk, aby přestal využívat migranty k politickým účelům. Polský premiér Mateusz Morawiecki označil migrační krizi na hranici s Běloruskem za hrozbu pro stabilitu a bezpečnost celé Evropské unie. Pokládá ji za „hybridní útok“ autoritářského režimu běloruského vůdce Alexandra Lukašenka, který míří proti všem členským státům EU.

Moskva zase označila za nepřijatelné a nezodpovědné prohlášení polského premiéra Mateusze Morawieckého, jenž Rusko obvinil z odpovědnosti za migrační krizi na bělorusko-polské hranici. Kreml rovněž varoval před hrozící humanitární krizí. „Blíží se humanitární katastrofa, ale Evropa se zříká ideálů humanismu, které hlásala," prohlásil mluvčí prezidenta Dmitrij Peskov. Za nepřijatelné považuje ruské ministerstvo zahraničí také další sankce EU proti Minsku. Rusko podle tiskových agentur zároveň vyslalo dva strategické bombardéry Tu-22M3, aby přelétly nad Běloruskem. Minsk později uvedl, že na hranici posiluje protivzdušnou obranu a ruské letouny budou provádět lety nad běloruským územím pravidelně. Žiletkový plot a první mrtví. Konflikt na hranici může přerůst ve válku, varují Poláci.

Zdroj: ceskenoviny.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu