Žiletkový plot a první mrtví. Konflikt na hranici může přerůst ve válku, varují Poláci

Domácí 11. listopadu 2021 | 07:12 — Ilona Cílková
Obyvatelé polského pohraničí se s obavami dívají na vývoj na polsko-běloruských hranicích, kde se srocují davy migrantů. Někteří běženci již dokonce pronikli přes hraniční ploty. Poláci se obávají, že by krize mohla přerůst ve válku.
Situace na bělorusko-polské hranici graduje / Pixabay Ybernardi

Polsko běžencům brání ve vstupu do země, Bělorusko jim zase neumožňuje návrat, noční teploty přitom kolísají kolem nuly. Situace v tříkilometrovém hraničním pásu označovaném jako „zóna smrti“, kam nesmí novináři ani zdravotníci, se čím dál víc dramatizuje a obětí už je celkem deset. Humanitární organizace včetně Lékařů bez hranic přitom varují, že s příchodem zimy bude úmrtí na hranicích dál přibývat.

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil migrační krizi na hranici s Běloruskem za hrozbu pro stabilitu a bezpečnost celé Evropské unie. Evropská komise vyjádřila solidaritu s Varšavou, která se obává další snahy běloruského souseda o destabilizaci vnějších hranic EU prostřednictvím tisíců migrantů.

Běloruská diplomacie naopak varovala Varšavu před „provokacemi“ na společné hranici. Kreml vyjádřil nad situací znepokojení a vyzval obě strany, aby postupovaly odpovědně. Výjimečný stav na jeden měsíc vyhlásila v úterý Litva. Tento týden se polsko-běloruskou hranici pokusila překonat skupina několika tisíc migrantů. Tisíce osob však dál táboří na běloruské straně hraniční čáry.

„Utěsnění polské hranice je náš národní zájem," uvedl Morawiecki. „Ale dnes je ohrožena stabilita a bezpečnost celé EU. Tento hybridní útok Lukašenkova režimu míří proti nám všem,“ upozornil. „Nedáme se zastrašit a budeme bránit klid v Evropě spolu s našimi partnery z NATO a EU,“ ujistil šéf polské vlády na Twitteru. Na mimořádné schůzi Sejmu, dolní komory polského parlamentu, Morawiecki řekl, že „je to první případ za 30 let, kdy je bezpečnost našich hranic tak brutálně napadaná“.

„Situace je velice napjatá, velice obtížná. Očekáváme snahu o trvalou destabilizaci našich hranic tisícovkami migrantů, kteří budou podnikat různé agresivní akce," varoval v Polském rozhlase mluvčí ministra pověřeného koordinováním polských tajných služeb Stanislaw Žaryn. Polsko poslalo k hranici vojáky, nyní jich tam má už 12 tisíc. Situaci na hranici monitorují i za pomoci bezpilotních letounů.

Evropská unie v reakci na napjatou situaci zpřísnila podmínky vydávání víz pro představitele běloruského režimu. Členské státy dočasně zrušily zjednodušený systém vydávání víz, na němž se EU s Běloruskem dohodla loni. Evropská komise zároveň vyzvala Minsk, aby přestal využívat migranty k politickým účelům. Unijní země zároveň chystají další rozšíření sankcí, které se dosud týkají více než 160 osob a téměř dvou desítek firem či institucí. Většina států chce, aby nové postihy zasáhly i leteckou společnost Belavia, která migranty z asijských zemí do Běloruska přiváží. Co rozhodne o příští migrační vlně. Expert na islám má jasno.

Zdroj: irozhlas.czct24.ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu