Podcenili jsme několik věcí. Teď musíme jednat velmi rychle. Jinak máme problém, říká biochemik

Domácí 12. listopadu 2021 | 10:02 — Ilona Cílková
Jan Konvalinka patřil ještě před pár týdny spíš k optimistům, teď si musí růžové brýle sundat. Tak rychlý nárůst nakažených v nemocnicích se s přicházejícím podzimem čekal, ale odborníky překvapila rychlost šíření viru.
Rizikovým skupinám je nutné rychle podávat třetí dávku / Depositphotos

V Česku bylo za čtvrtek potvrzeno 10 395 nových případů nákazy koronavirem. Minulý čtvrtek jich bylo 8439. Počet případů na 100 tisíc lidí za týden stoupl na 614. Počty hospitalizovaných se dostaly na úroveň letošního dubna a v některých nemocnicích odkládají plánované operace.

Podle biochemika a prorektora Univerzity Karlovy pro vědu a výzkum Jana Konvalinky jsme přecenili promořenost obyvatel. „Přecenili jsme počty těch, co chorobou prošli a jsou chráněni," řekl v rozhovoru pro Český rozhlas s tím, že vycházelo, že máme přes 50 procent lidí promořených a k tomu očkování. A ukazuje se, že to tak úplně není. Rovněž jsme podcenili fakt, že účinek očkování u nejstarší kategorie spoluobčanů přece jen klesá. Starší lidé s dalšími chorobami mohou i po dvou dávkách očkování skončit v nemocnici. A také tam bohužel končí.

Konvalinka poukazuje i na fakt, že na rozdíl od jiných evropských zemí u nás už lidé z velké části rezignovali na dodržování jakýchkoliv opatření. Virus se tak šíří mnohem rychleji a méně kontrolovaně, než jsme čekali.

Konvalinka připomněl, že nechce přilévat do ohně ani šířit paniku, ale pokud má současný stav pandemie ohodnotit známkou jako ve škole od jedničky po pětku, jsme podle něj na čtyřce. „Ale pořád s tím ještě můžeme něco dělat," doplnil. A v souvislosti s tím připomněl středeční informaci poradní skupiny MeSES. Podle biochemika jsou to opravdu skvělí odborníci, kteří pečlivě sledují situaci ve světě a přemýšlejí nad tím, jak to dělají tam, kde jsou úspěšní. Mezioborová skupina nejsou jen lékaři, ale odborníci, virologové, imunologové, ale také společenští vědci a právníci. Takové složené je podle Konvalinky velmi důležité. Podobná skupina bohužel chybí ministerstvu zdravotnictví.

„Co by pomohlo velmi rychle? Velká skupina lidí, kteří končí v nemocnicích, jsou očkovaní starší spoluobčané po druhé dávce. A tady už je úplně jisté na datech, které vidíme z Izraele a ze Spojených států, že nejpozději šest měsíců po druhé dávce je u lidí 65+ zapotřebí třetí dávka," zamýšlí se nad konkrétním řešením. Posilovací dávka totiž dramaticky změnila situaci v Izraeli, kde se teď už prakticky na covid neumírá, přitom ještě před několika měsíci tam měli podobně špatnou situaci jako my dnes. „To je věc, která by zafungovala velmi rychle. Kdyby se lidé nad 65 nechali masově naočkovat třetí dávkou, tak bychom tu část lidí, kteří jsou očkovaní a přesto se dostanou do nemocnic, úplně vyřadili."

Konvalinka by tyto starší spoluobčany nebo ty s rizikovými chronickými nemocemi, kteří mají víc než půl roku po druhé dávce vakcíny, dokonce považoval za neočkované. „Nejen že by jim to měla připomenout SMS zpráva, ale měli by být velmi aktivně zváni k přeočkování svými praktickými lékaři. Myslím, že toto je opatření číslo jedna," říká Konvalinka. Máme tu pátou vlnu pandemie. Malér bude tak velký, že povede k předčasným volbám, říká vědec.

Zdroj: meses.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu