Početnější vládou chceme šetřit peníze, říká Markéta Adamová Pekarová

Domácí 04. listopadu 2021 | 07:49 — Ilona Cílková
Program a návrh koaliční smlouvy kabinetu jsou hotové, hlásí koalice Spolu a Piráti se STAN. Rozdělen je i poměr ministerských křesel. O personáliích se bude ještě jednat, potvrzuje Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Zatím to vypadá, že nejméně křesel ve vládě bude mít TOP 09
Nejméně křesel ve vládě bude mít TOP 09 / Foto: TOP 09

Občanští demokraté by měli na základě interních dohod ve vládě obsadit vedle funkce premiéra pět ministerských postů. Stejný počet ministrů vyjde dohromady na lidovce, kteří mají získat tři místa, a TOP 09, která bude mít dvě. Koalice Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) aktuálně počítá s tím, že si ministerská křesla rozdělí v poměru 4:3 ve prospěch STAN.

Z obsazení jednotlivých resortů vyplývá, že nejméně křesel dostane TOP 09, která má ve Sněmovně 14 poslanců. Piráti, kteří mají jen čtyři mandáty, budou mít tři ministry. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová se ale stane šéfkou Sněmovny. Lídři stran budoucí koalice se v úterý po více než dvanáctihodinovém jednání domluvili na vládním programovém prohlášení i koaliční smlouvě. Shodu nalezli i na struktuře vlády, která bude mít 18 členů.

Přibýt má hned trojice ministrů, a to pro vědu, výzkum a inovace, pro legislativu a pro Evropskou unii. „Ministr pro evropské záležitosti bude muset řešit zejména přípravu a předsednictví Evropské unie. Úřad bude dál fungovat i po skončení předsednictví pro koordinování evropských otázek mezi jednotlivými resorty,“ uvedla Pekarová Adamová v rozhovoru pro Český rozhlas.

„Pro legislativu je to podobné. Je tu velká právní džungle, stěžují si na to občané, podnikatelé, lidé v sociálních službách a ve školství. Tuto právní džungli chceme prosekat,“ tvrdí šéfka TOP 09. Početnější vláda má být podle Pekarové cestou k úsporám. Naopak oblast digitalizace bude nakonec součástí ministerstva pro místní rozvoj.

Pokud jde o samotné povolební vyjednávání, je Markéta Pekarová Adamová spokojená. „Máme jasno v koaliční smlouvě, programu i rozdělení ministerstev mezi jednotlivé koalice," vypočítává a dodává, že k podpisu smlouvy dojde už 8. listopadu. Zatímco Pekarová Adamová ještě nechce prozradit, kolik ministrů připadne které straně v rámci koalice Spolu, Petr Gazdík je v tomto ohledu sdílnější: „Zatím to vypadá na poměr čtyři pro Starosty a tři pro Piráty, uvedl pro Český rozhlas. Dohodnuto. Budoucí Fialova vláda bude mít více ministrů, než měla Babišova.

Zdroj: spolu21.czirozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu