Držte si klobouky i malé domácí mazlíčky. Na Česko se žene silný vichr

Domácí 29. října 2021 | 05:24 — Ilona Cílková
Část České republiky dnes zasáhne silný vítr. V nárazech dosáhne až sedmdesáti kilometrů za hodinu. Může proto způsobit menší škody na domech nebo lámat stromy a větve. Opatrní by měli být hlavně řidiči.
Pozor si dejte na menší domácí mazlíčky / Pixabay JuliaSchSch

Držte si klobouky, na Česko se blíží pořádný vichr. Český hydrometeorologický ústav vyhlásil výstrahu od 29. října od devíti ráno až do 30. října do půlnoci, kdy se nad Českou republikou přežene vítr dosahující v nárazech rychlosti až kolem 70 km/h.

Meteorologové proto doporučují, aby si lidé dávali pozor jak při řízení, tak i při pohybu venku. Zajistit by měli okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Při venčení by měli mít pejsky, zejména ty menšího vzrůstu, pro jistotu na vodítku.

Meteorologové rovněž doporučují omezit horské túry a nevydávat se zejména na hřebeny hor. „Hlavně vyšší polohy Vysočiny, Jeseníky, Beskydy a část severních Čech v pátek zasáhne silný vítr. V nárazech dosáhne až sedmdesáti kilometrů za hodinu. Na hřebenech hor na severu a severovýchodě se můžou nárazy větru pohybovat kolem 90 km/h. Vítr může v těchto oblastech způsobit menší škody na domech nebo lámat stromy a větve. Opatrní budou muset být i řidiči," upozorňuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V západní polovině Čech zůstane vítr jen slabý.

Česko zasáhl silný vítr již minulý týden ve čtvrtek. Klientům pojišťoven způsobil škody za téměř 100 milionů korun. Většinou se jednalo o poškozené střechy, přístřešky, skleníky a pády stromů a větví. Bez proudu se ocitlo několik set tisíc domácností.

Tento vítr byl ale silnější, než který ČHMÚ očekává v pátek. V nárazech se dostával přes sto kilometrů v hodině, na Sněžce meteorologové dokonce naměřili poryv větru s rychlostí sto padesát jedna kilometrů. „Minimálně čerstvý vítr bude ve východní polovině Čech, na Moravě a ve Slezsku foukat také v sobotu a v neděli. Nejsilnější bude stále na hřebenech hor na severu, kde se budou nárazy větru nadále pohybovat kolem 90 km/h. Zvolna slábnout vítr začne na počátku příštího týdne,“ uvádí ČHMÚ. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Zdroj: chmi.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu