Silný vítr bude nadále bičovat Česko. Do toho se ještě přidá sníh

Počasí 20. února 2022 | 03:12 — Anna Novotná
Počasí následujících dní bude opět ve znamení silného větru. Navíc začne sněžit, takže budou hrozit závěje a sněhové jazyky. Lidé by měli být maximálně opatrní, radí meteorologové.
K silnému větru se přidá i sněžení / Depositphotos

Silný vítr neustane ani v následujících dnech. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto prodloužil výstrahu. Meteorologové očekávají vítr s nárazy nad 65 kilometrů za hodinu.

Větrné počasí očekávají meteorologové také v příštím týdnu. V platnosti je proto výstraha před silným větrem. Zatímco v Čechách bude foukat až do úterního rána, na Moravě se situace uklidní už během pondělka.

Meteorologové očekávají silný vítr s nárazy nad 65 kilometrů za hodinu, na horách může přesáhnout až 90 kilometrů za hodinu.

"Doporučujeme zajistit okna, dveře, odstranit a upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky a podobně. Je nutné dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení aut. Na horách omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií," radí odborníci.

V neděli se navíc dočkáme také sněhu. Počasí u nás totiž během noc na neděli ovlivní studená fronta. "Ta přinese v polohách nad 300 metrů nad mořem sněžení, na hory i trvalé. Tvořit se budou sněhové jazyky a závěje. Během nedělního rána a dopoledne tak bude řidičům komplikovat jízdu nejen vítr, ale i sníh," uvedla pro tn.nova.cz meteoroložka Dagmar Honsová.

Nejsilněji má podle Honsové foukat hned z kraje nového týdne. "V pondělí hrozí čerstvý až silný jihozápadní až západní vítr s nárazy o rychlosti 70 až 90 km/h, na horách kolem 110 km/h. V úterý bude foukat čerstvý severozápadní až západní vítr s nárazy o rychlosti 60 až 70 km/h, na horách 90 km/h. Ve středu zase čerstvý severozápadní až západní vítr s nárazy o rychlosti 60 až 70 km/h, na horách až 90 km/h. Ve čtvrtek se dočkáme mírného až čerstvého jižního větru s nárazy do 50 km/h. V pátek bude bude vát mírný až čerstvý západní vítr s nárazy do 50 km/h," uzavřela Honsová.

Na druhou stranu bude relativně teplo. V pondělí bude teploměr ukazovat 5 až 9 °C, v úterý vyšplhají ke 3 až 7 °C a ve středu budou nejvyšší denní teploty mezi 4 až 8 °C. Také v dalších dnech má být podle meteorologů docela teplo, rtuť teploměru má vystoupat ke 4 až 9 °C.

Zdroj: tn.nova.cz, CNN Prima News, Český hydrometeorologický ústav.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu