Do Česka se vrátí silný vítr. A může znovu napáchat velké škody

Počasí 23. února 2022 | 05:10 — Anna Novotná
Vrtochy počasí ještě zdaleka neskončily a ve středu do Česka opět dorazí silný vítr. Hrozí, že bude lámat stromy a působit škody na budovách. Může také zkomplikovat dopravu.
Českou republiku opět potrápí silný vítr / Depositphotos

Do centrální části země se ve středu ráno vrátí silný vítr, který může v nárazech dosáhnout rychlosti 55 až 70 kilometrů za hodinu. Vítr může lámat stromy a větve, způsobit menší škody na budovách, odnášet předměty nebo zkomplikovat dopravu, uvedli meteorologové.

Aktuální výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) s nízkým stupněm nebezpečí se týká některých regionů na Vysočině, v Jihomoravském, Pardubickém a Olomouckém kraji. Platí od středečních čtyř hodin ráno do čtyř hodin odpoledne.

Lidé v těchto oblastech by měli zajistit okna, dveře či skleníky, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Při pohybu venku a pří řízení vozidel mají být opatrní. Návštěvníci hor by měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

Podle předběžného varování ČHMÚ by se ve čtvrtek mohl vítr přesunout dál na východ, hodně foukat by mělo v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Meteorologové ale budou ještě předpověď upřesňovat.

Vítr potrápil Česko už koncem předchozího týdne a o víkendu, v menší míře i v pondělí, kdy postupně slábl. Nejsilnější byl minulý čtvrtek, kdy zkomplikoval železniční i silniční dopravu a od elektrického proudu odstřihl statisíce domácností.

I když Česko v posledních dnech trápí silný vítr, teploty se postupně zvedají a vypadá to, že jaro klepe na dveře. Meteorologické jaro začíá 1. března a trvá do konce května. Podle odborníků to zatím vypadá, že skutečné jako dorazí už velmi brzy. Příroda se totiž začíná probouzet k novému životu.

Zdroj: ČT24, tn.nova.cz, Český hydrometeorologický ústav.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu