Situace se nečekaně změnila. Nad odchodem ministra Vojtěcha do Finska visí otazník

Domácí 14. října 2021 | 06:51 — Ilona Cílková
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch zřejmě zůstane ve funkci ministra zdravotnictví i po prvním listopadu, kdy měl podle plánu nastoupit na resort zahraničí jako budoucí velvyslanec ve Finsku.
Sen o diplomacii se rozplývá / Foto: Martin Paták

Premiér s ohledem na výsledek voleb v televizi Nova řekl, že potřebuje, aby Adam Vojtěch zůstal s vládou až do konce. Věří prý, že to ministr zdravotnictví bude akceptovat. Od listopadu měl přitom spadat pod ministerstvo zahraničí jako budoucí velvyslanec ve Finsku. Podle Babiše se ale situace nečekaně změnila. „Je předpoklad, že členové této vlády nebudou v té nové vládě, tak bude potřeba, aby s námi pan ministr zůstal až do konce," řekl televizi Babiš.

Vojtěch podle televize o svém delším ministerském angažmá zřejmě ještě neví. „Pan ministr je v zahraničí, ale to nehraje roli, to je záležitost technického charakteru a myslím si, že to bude akceptovat. Situace se změnila, proto není potřeba dělat změny,“ řekl Babiš.

Pětatřicetiletý Vojtěch je nejdéle sloužícím ministrem zdravotnictví samostatné České republiky. Babiš minulý týden před volbami v Rádiu Impuls uvedl, že by měl Vojtěch od 1. listopadu přejít na ministerstvo zahraničí jako schválený velvyslanec ve Finsku. Premiér dodal, že pokud jeho hnutí ANO bude po volbách ve vládě, bude o resort zdravotnictví usilovat znovu.

Adam Vojtěch ministerstvo zdravotnictví řídil během první vlny pandemie covidu. Ve funkci skončil loni v září s tím, že ho řízení úřadu v době první vlny koronaviru naprosto vyčerpalo a chce si odpočinout. Poté, co odešel z vlády, stal se členem představenstva Krajské zdravotní, která spravuje pět krajských nemocnic v Ústeckém kraji. Na konci letošního května se ale do čela ministerstva vrátil. Premiér tehdy vyjádřil naději, že Vojtěch bude ministerstvo řídit do demise vlády po říjnových volbách. Politika je velké divadlo, říká ministr Adam Vojtěch.

Zdroj: tvnova.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu