Politika je velké divadlo, říká ministr Adam Vojtěch a naznačil, co udělá s Arenbergerem

Domácí 28. května 2021 | 08:22 — Ilona Cílková
Staronový ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se ujal úřadu. Prioritou nového ministra je udělat tečku za covidovou epidemií a zajistit návrat zdravotnictví do předcovidového stavu. Změnil se jeho pohled na politiku a co udělá se svým předchůdcem Petrem Arenbergerem?
Další 2 fotografie v galerii
Získal jsem cennou zkušenost, říká ministr Adam Vojtěch ke své angažmá na ministerstvu / Foto: Martin Paták

Podle svých slov se Adam Vojtěch vrací do trošku jiné situace, neboť jeho mandát je ohraničen sněmovními volbami. Jeho prioritou je ona tečka za koronavirem, ať je to očkování či strategie testování a pečlivá příprava návratu dětí a obecně lidí z dovolených v průběhu léta.

Jak hodnotí své první působení na ministerstvu a co na jeho návrat říkala manželka? „Při první vlně koronaviru jsem si některé věci bral osobně a mrzely mě, nyní jsem více oprýskaný," řekl v rozhovoru na CNN Prima NEWS. „Získal jsem cennou životní zkušenost. Za první vlnu koronaviru se člověk hodně oprýskal ze všech stran. Bylo to něco, co jsem nezažil," řekl Vojtěch. „Musím říct, že v tomto směru nyní věci méně prožívám. Vždycky jsem si vše hodně bral k srdci. Teď už je to pro mě jiné. Už to neberu tak jako v první vlně, kdy mě něco zamrzelo. Je to politika, do jisté míry divadlo a hra. Možná i to je zkušenost, kterou mi dala celá moje politická kariéra," dodal.

Vojtěch také prozradil, jak se na jeho návrat tvářila manželka. „Mým úkolem na ministerstvu zdravotnictví je udělat tečku za koronavirem, což by tak mohlo být a o žádné další politické kariéře neuvažuji. Slíbil jsem to doma," uvedl ministr. Právě časově omezený mandát byl i jeden z důvodů, proč jeho manželka souhlasila, aby se na ministerstvo zdravotnictví vrátil. „Její názor pro mě byl v tomto směru dost podstatný," uvedl Vojtěch s tím, že rozhodování o návratu na resort mu trvalo pár dní.

Zůstane jeho předchůdce Petr Arenberger v čele vinohradské nemocnice? „Vůbec jsem toto neřešil ani jsem nad tím nepřemýšlel. Je to vše aktuální a nové. To je věc, kterou budu muset probrat i s ním. V tuto chvíli bych o tom nechtěl mluvit. Pokud vím, tak byla v nemocnici nařízena kontrola. Myslím, že snad jak z Ministerstva zdravotnictví, tak z Ministerstva financí. Tak uvidíme, v jaké fázi kontrola je, budu se s tím určitě chtít seznámit a bude to klíčové. Do výsledku kontroly si myslím, že je korektní ho tam nechat. Nebylo by korektní dělat změnu, pokud nemáme v ruce výsledky kontroly, uvedl staronový ministr pro Seznam Zprávy. Návrat do vysoké politiky? Vedle Maláčové na kandidátce ČSSD výrazná ekologická tvář.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu