Kandidát na šéfa diplomacie ještě není ve funkci, ale už rozdává rány

Domácí 09. listopadu 2021 | 08:09 — Ilona Cílková
Kandidát na šéfa diplomacie Jan Lipavský (Piráti) chce zrušit vyslání Vojtěcha do Finska i zástupce Hradu na Ukrajinu. Podle Lipavského musí mít nová vláda ve světě lidi, o které se může opřít.
Pravděpodobný ministr zahraničí Jan Lipavský by chtěl v čele diplomacie přehodnotit některé nominace na velvyslance / Profimedia

Pravděpodobný ministr zahraničí Jan Lipavský by chtěl v čele diplomacie přehodnotit některé nominace na velvyslance. Deníku N řekl, že plánuje zrušit vyslání Adama Vojtěcha (za ANO) do Finska nebo zástupce ředitele hradního zahraničního odboru Petra Pirunčíka na Ukrajinu. Obě nominace letos schválila vláda Andreje Babiše. „Rozumím tomu, když velmi seniorní politik odchází dále pracovat ve prospěch státu do diplomatické pozice. Nedomnívám se, že někteří nominanti z politických kruhů toto kritérium nyní splňují. Abych byl zcela konkrétní, nedomnívám se, že by Adam Vojtěch měl být velvyslancem ve Finsku,“ řekl Lipavský v rozhovoru pro Deník N.

Kriticky vnímá i k vyslání Pirunčíka na české velvyslanectví v Kyjevě kvůli tomu, že všechna vyjádření prezidenta Miloše Zemana vůči Ruskem okupovanému Krymu jsou na Ukrajině vnímána velmi negativně. „Česko má výborné vztahy s Ukrajinou, ovšem s výjimkou prezidenta. V situaci, kdy by Česko vyslalo diplomata, který dlouhé roky pracoval pro prezidenta Miloše Zemana, bude mít velmi náročnou misi,“ soudí Lipavský.

Podle Lipavského musí mít nová vláda ve světě lidi, o které se může opřít, řekl ve vysílání ČT24. Pirunčík Deníku N napsal, že velvyslanecké nominace komentovat nebude. „Mohu pouze obecně říci, že jsem státní úředník, profesionál s více než dvanáctiletou zkušeností z diplomacie, odbornou znalostí zejména východoevropského regionu a dobrými konkrétními pracovními výsledky, které vám potvrdí mnozí kolegové na ministerstvu zahraničních věcí," uvedl.

Vyjádření na adresu Pirunčíka udivilo i jeho přímého nadřízeného, ředitele zahraničního odboru Pražského hradu Rudolfa Jindráka. Podle svých slov se v diplomacii pohybuje několik desetiletí, byl několikrát velvyslancem i náměstkem ministra zahraničí. „Za tu dobu jsem poznal jen pár tak profesionálních, kompetentních, vzdělaných a lidsky normálních kolegů jako Petr Pirunčík. O to víc mě udivují výroky pana Lipavského, který dělá soudy na základě informací bůhví koho, určitě ale někoho zapšklého," napsal v pondělí Jindrák na twitteru. Možnému ministru zahraničí doporučil, aby se nejdříve seznámil s fakty a okolnostmi a také se zeptal ukrajinské strany.

Otazník teď visí i nad odchodem Adama Vojtěcha. Dosluhující ministr se měl do diplomatických služeb přesunout už začátkem listopadu. Premiér Babiš ale jeho přechod odložil s tím, že musí zůstat ve vládě až do jmenování nového kabinetu.

Právě Lipavský je jedním z nejčastěji jmenovaných kandidátů na ministry nové vlády Petra Fialy (ODS), k němuž by mohl mít výhrady prezident Zeman kvůli naprosto rozdílným pohledům na problematiku státu Izraele. Otázce zahraniční politiky přikládá hlava státu velkou váhu. Proto se podle politologů nejintenzivnější debata povede právě o pirátském kandidátovi na ministra zahraničí. Oko za oko. Jmenování některých členů vlády může narazit na odpor prezidenta.

Zdroj: denikn.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu