Pád Bohemia Energy není první. Další krachy se dají čekat, varují experti

Domácí 13. října 2021 | 15:13 — Ilona Cílková
Bohemia Energy ve středu oznámila, že se svojí podnikatelskou činností končí. Podle slov premiéra Babiše společnost oklamala téměř milion zákazníků. Její nekalé praktiky byly dlouhodobě v hledáčku Energetického regulačního úřadu (ERÚ).
Společnost oklamala téměř milion zákazníků / Depositphotos

„Lidé nemusí mít strach, že přijdou o dodávky elektrické energie a plynu,“ řekl premiér Andrej Babiš na středeční tiskové konferenci. O neserióznosti Bohemia Energy se dle něj dlouhodobě vědělo a byla ze strany ERÚ několikrát pokutována. „Šlo až o šmejdské praktiky," uvedl na tiskové konferenci premiér.

Podle Babiše je třeba změnit zákon. „Nemůžu prodávat něco, co jsem nenakoupil, to je podvod,“ doplnil Babiš. Energetický regulační úřad by měl zároveň zvážit zastropování cen u dodavatelů energií, kteří se budou starat o zákazníky skupiny Bohemia Energy.

Pád Bohemia Energy je největší podobnou událostí od krachu dodavatele elektřiny Moravia Energo na přelomu let 2008 a 2009. Škoda z krachu Moravia Energo dosáhla takřka pět miliard korun. Jejími největšími věřiteli byli v době krachu ČEZ a Komerční banka. Obě společnosti měly tehdy u padlé firmy pohledávky přesahující miliardu korun, připomíná ekonom Lukáš Kovanda.

Podobného rozsahu, tedy v řádu jednotek miliard, bude pravděpodobně i škoda způsobená nynějším pádem Bohemia Energy. Navíc nemusí jít o poslední krach některého z dodavatelů energií na tuzemském trhu v této topné sezóně. Extrémně vysoké ceny velkoobchodního plynu a elektřiny, jež se na trhu v EU v době energetické krize ustavují, jsou pro řadu zejména menších dodavatelů nečekané a nemuseli na ně být náležitě připraveni.

Velcí hráči na trhu s energiemi v čele s ČEZ problémy svých menších konkurentů zjevně předjímali už od minulého týdne, kdy upravili své ceníky výrazně směrem nahoru, ovšem jen novým odběratelům. Například právě ČEZ navýšil své ceny o padesát i více procent. ČEZ patří mezi takzvané dodavatele poslední instance, pod které nyní nouzově přejdou odběratelé krachující Bohemia Energy. Kvůli úpravě cen z minulého týdne však budou tito noví zákazníci čelit u dodavatelů poslední instance, jako je ČEZ, již výrazně navýšeným cenám. Statisíce domácností naletělo. Vypovídání smluv a zrušené fixace cen energií mají dohru.

Zdroj: eru.czkurzy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu