Statisíce domácností naletělo. Vypovídání smluv a zrušené fixace cen energií mají dohru

Domácí 10. října 2021 | 08:46 — Ilona Cílková
Energetický regulační úřad (ERÚ) prošetřuje dodavatele energií kvůli podezřelému ukončování fixací cen a předčasnému vypovídání smluv. Úřad konkrétně jmenuje společnosti Bohemia Energy a Europe Easy Energy, které spadají do stejné podnikatelské skupiny miliardáře Jiřího Písaříka.
Fixace cen byl od dodavatelů energií jenom trik / Depositphotos

Regulátor koumá možné porušení zákona o ochraně spotřebitele, konkrétně podezření na užití zakázaných nekalých obchodních praktik. „Stížností na chování těchto dvou firem se u nás schází extrémní množství, proto jsme se rozhodli výjimečně informovat veřejnost o našich krocích již ve fázi zahájení šetření,“ říká předseda Rady ERÚ Stanislav Trávníček.

„Lidé si stěžují nejenom na předčasné ukončení fixace ceny. Velkým otazníkem je také to, jakým způsobem tyto společnosti přesvědčují spotřebitele, aby z fixovaných produktů přešli na pohyblivé ceny určované burzou. To je totiž pravý opak jistoty, kterou nabízí fixace,“ dodává Trávníček.

Úřad nesmí výsledek šetření předjímat, obecně však za porušení zákona o ochraně spotřebitele může uložit až pětimilionovou pokutu. V krajních případech, kdy dochází k opakovanému a závažnému porušování zákonů, pak může firmě odebrat licenci.  „V minulosti nejvyššímu postihu čelila například společnost Stabil Energy, takže by nešlo o první případ,“ připomíná mluvčí ERÚ Michal Kebort.

ERÚ začal první stížnosti na Bohemia Energy a Europe Easy Energy řešit během září, kdy se na něj obrátilo několik stovek spotřebitelů se stížnostmi na jednostrannou změnu „fixované" ceny. Nyní počet těchto spotřebitelských podání dosahuje několika set každý den.

„Věříme, že kroky úřadu budou důraznou výstrahou všem dodavatelům, kteří by své obtíže chtěli řešit na úkor spotřebitelů v rozporu se zákony. Smlouvy se mají plnit, a to platí pro obě strany, i za současných podmínek, kdy ceny energií na burzách dramaticky rostou. Pokud naše řízení potvrdí jednání obchodníků v rozporu se smlouvami nebo případné jiné protiprávní jednání, podá ERÚ trestní oznámení na jednatele takovýchto společností. Vzhledem k závažnosti a nebývalému rozsahu tohoto jednání je poženeme k osobní odpovědnosti," varuje Trávníček.

Bohemia Energy teď svým klientům doporučuje, aby přešli na tarif, u něhož budou platit velkoobchodní cenu. Chce tedy, aby lidé podstoupili plné riziko výkyvů cen na burzách. Regulační úřad už před týdnem varoval spotřebitele, že takové nabídky mohou být nebezpečné právě ve chvíli, kdy ceny na burzách rostou.

„Ukázkovým negativním příkladem jsou například potíže španělských spotřebitelů, kde byly podobné smlouvy velmi rozšířené. Zdražení se u tohoto typu produktů promítá prakticky okamžitě do koncové ceny a je jen na spotřebiteli, aby burzovní vývoj neustále sledoval. Riziko rychlého zdražování totiž dodavatel plně přenáší na spotřebitele,“ vysvětluje. Statisícům Čechů zdraží už za měsíc elektřina na dvojnásobek. První dodavatel upravil svůj ceník.

Zdroj: peníze.cz, eru.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu