Téma, které rozděluje společnost. Je zájem o zdraví prezidenta veřejný zájem, nebo jen obyčejná zvědavost?

Domácí 07. října 2021 | 15:31 — Ilona Cílková
Česká společnost se intenzivně zajímá o zdraví prezidenta republiky. Podle bývalého premiéra Petra Nečase Zeman v současnosti není nijak limitován v plnění svých povinností. On sám považuje za krajně nevkusné, pokud je napadán a zesměšňován prezidentův zdravotní stav.
Zdraví prezidenta se v těchto dnech skloňuje ve všech pádech / Zdroj: Hrad

V úterý večer se na sociálních sítích začaly šířit spekulace o zhoršujícím se zdravotním stavu Miloše Zemana. Některé zprávy dokonce mluvily o možném úmrtí.

Kancelář prezidenta republiky na svých stránkách upozorňuje, že informace objevující se v současné době o zdravotním stavu prezidenta republiky se nezakládají na pravdě. Jedná se o úmyslné dezinformace nebo přímo cílené lži. Podle mluvčího Hradu Jiřího Ovčáčka jsou autoři a šiřitelé těchto spekulací a dezinformací vedeni politickým aktivismem, snahou o vlastní zviditelnění a často také nenávistí k prezidentu republiky. Typickým příkladem je podle něj bývalá ministryně pro lidská práva paní Džamila Stehlíková, která bez jakékoliv znalosti skutečného zdravotního stavu prezidenta republiky a přístupu k jeho zdravotní dokumentaci vydává autoritativní veřejná lékařská stanoviska, která přitom nemají žádný základ ve skutečnosti, píše Ovčáček.

Téma zdraví prezidenta se v posledních dnech skloňuje ve všech pádech. Opoziční politici považují za nutné, aby byl Hrad ohledně těchto věcí transparentní, a požadují od kanceláře prezidenta podrobnější odpovědi. Bývalého premiéra a řadového člena ODS Petra Nečase však překvapila intenzita těchto dotazů, která podle něj přerostla v osobní útoky.

„Občas mi přijde, že v případě otázek ohledně zdraví prezidenta lidem nejde o veřejný zájem, ale spíš o veřejnou zvědavost. Můžu s prezidentem politicky výrazně nesouhlasit, ale je krajně nevkusné, pokud je napadán a zesměšňován jeho zdravotní stav,“ řekl Nečas ve vysílání CNN Prima NEWS.

Expremiér pochybuje, že by současný zdravotní stav Zemana ovlivňoval v plnění povinností. „Nemám zprávy, že by zanedbával své ústavou dané funkce. Prezident není výstavní exponát, i on má právo na ochranu soukromí. Má zřejmě zdravotní problémy, to nepopírá ani Hrad. U někoho, komu je 77 let, ani není divné, že ho každé tři dny vidí lékař," uvedl Nečas.

Zároveň by Nečas nepřeceňoval Zemanovu důležitost bezprostředně po volbách. „Prezident není hlavou výkonné moci, nejsme v USA. Moc je soustředěna v rukou vlády. V prvních dnech nehrozí zásadní povolební vyjednávání, nejdříve se budou scházet zástupci politických stran. Věřím, že Zeman bude natolik fit, aby své povinnosti zvládl," dodal. Zdraví prezidenta Miloše Zemana je obestřeno tajemstvím.

Zdroj: hrad.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu