Koketérie ANO a ODS je evidentní. Vím, jaký bude vývoj po volbách, říká Hamáček

Domácí 06. září 2021 | 11:54 — Ilona Cílková
Není třeba zvláštního pozorovacího talentu, aby si člověk všiml, že Babišova negativní kampaň je zaměřena výhradně na koalici Pirátů a STAN. O koalici Spolu, jsme od něj neslyšeli skoro ani slovo. Rýsuje se povolební spolupráce ANO a ODS?
Další 3 fotografie v galerii
Hamáček je přesvědčen o povolební spolupráci ANO a ODS / Foto: ČSSD

Předseda České strany sociálně demokratické Jan Hamáček v neděli v pořadu Partie Terezie Tománkové prohlásil, že by si vsadil na to, že po sněmovních volbách vznikne koalice hnutí ANO a ODS. Šéf sociálních demokratů v Partii uvedl: „Koketérie ANO s ODS je úplně evidentní." Vzápětí dodal: „To sbližování, ta povolební spolupráce jde tímto směrem. Vsadil bych si na to." Podle Jana Hamáčka o tom svědčí schůzky i výroky politiků obou stran. Hamáček je přesvědčen, že kandidující koalice se po volbách rozpadnou.

Povolební spolupráci ANO a ODS si dokáže i politolog Lukáš Valeš. Poukazuje na fakt, že obě strany mají i podobné programy a hlasovaly v celé řadě případů stejně. Podle něj si jsou programově poměrně blízké. „Paradoxně si jsou v mnohém programově blízké. Společně snížily daň z příjmu nebo zlikvidovaly snahy o teritorialitu exekutorů. Spolupráce je realitou, není to výmysl," glosoval pro CNN Prima NEWS. Doplnil, že se v zákulisí nyní spekuluje, že by po volbách mohlo být křídlo ODS, ke kterému patří například stávající předseda Petr Fiala nebo místopředseda Martin Kupka, nahrazeno.

 „Vycházejme z faktu. Před půl rokem, kdy strany koaliční smlouvy podepisovaly, řekly, že bude mít každá strana vlastní klub. Jakmile ho máte, tak vám nic nebrání v tom, abyste realizovali vlastní politiku," připomněl politolog.

Nepřímo spolupráci naznačil i místopředseda strany Alexandr Vondra. Ten řekl, že spolupráce s ANO je možná, ale bez Andreje Babiše. Mluví se o tom, že by vládu ANO vedl Ivo Vondrák. Spolupráci však zásadně popírá místopředseda ODS Martin Kupka. „Spolupráci s ANO vylučuji, ani s nimi nevyjednáváme. Jedná se o zoufalství Jana Hamáčka. Ten osm let jedná s Andrejem Babišem a pak vypouští tyto nesmysly. Ať si Hamáček vsází, na co chce, je ale evidentní, že ODS žádné jednání nevede," reagoval na výrok vicepremiéra ve vysílání CNN Prima NEWS Kupka.

Naopak uvedl, že si dokáže představit spolupráci s Piráty a Starosty. Jak to vidí politolog? „Na první pohled se může jednat o logické spojení, na druhý ale víme, že ODS má s celou řadou návrhů Pirátů velké problémy," podotkl Valeš. Podle něj jsou Piráti pro konzervativní jádro ODS příliš liberální. Babiš na důchodce kašle. Svůj důchod bude trávit na riviéře, zní z opozice.

Zdroj: cnniprima.cz, novinky.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu