Můžeme čekat novou vlnu migrantů. Bude ale překvapivé, odkud k nám přijde, říká expert na islám

Domácí 29. srpna 2021 | 10:23 — Ilona Cílková
Arabista, veterán z války v Perském zálivu a jeden z největších tuzemských expertů na islám Petr Pelikán okomentoval současnou situaci v Afghánistánu. Máme se bát další migrační vlny?
Další 3 fotografie v galerii
Má se Evropa obávat další migrační vlny? / Depositphotos

Petr Pelikán zná Afghánistán jako málokdo. V zemi několik let žil a v současnosti platí za jednoho z největších tuzemských expertů na islám. O současné situaci v zemi i možné migraci promluvil pro časopis Téma.

Islamistické hnutí Tálibán se po dvaceti letech zmocnilo Afghánistánu. Bez boje. Spustí tento fakt novou vlnu migrace, která může dosáhnout až na české hranice? „Mnohé politické evropské síly mají teď tendenci se otevírat afghánským uprchlíkům. Tím jim dáváme signál: přijďte," míní islamolog Pelikán, který sám v Afghánistánu studoval a stal se muslimem.

To, že jsme nevěděli, jak rychlý bude postup Tálibánu, ukazuje na to, jak málo jsme o té zemi kdy věděli. A nechtěli o tom vědět ani Američané. Nejdříve se říkalo: „Perfektně jsme připravili a vybavili afghánskou armádu, je tam stabilní demokracie, i když i nějací teroristé.“ Poté se to změnilo na: „Oni se udrží dlouhou dobu a my jim budeme pomáhat a cvičit vojáky v zahraničí.“ A pak se už jen tvrdilo: „Udrží se nějakou dobu.“ A najednou obsazení celé země proběhlo nečekaně rychle.

Existuje mnoho teorií, proč se téměř nikdo nepostavil na odpor. Podle Pelikána samotní Afghánci viděli, že jejich vláda je korupční a loutková. „Američané si za prezidenta vybrali Ašrafa Ghaního, a když se podíváte na jeho životopis, on nemá s Afghánistánem nic společného. Teď v srpnu si sbalil, co měl, a už žije ve Spojených arabských emirátech."

Pelikán tvrdí, že v zemi teď nastane "krutý mír". Co si pod tím máme představit? „Oni si mír vymohou. Nastolí pořádek jako před 25 lety. Nastaví zase jasná pravidla. Z tohoto hlediska jsou paradoxně lepším státem než my, protože právo má být předvídatelné, což u nás není. Tam je velmi kruté, ale předvídatelné. Za vlády Tálibů nebyla zdaleka taková korupce, zločinnost ani krádeže. Co vyhlásili, to si dokázali vymoci," říká.

Vyvolá současný vývoj v Afghánistánu další migrační vlnu v Evropě? Podle Pelikána migrační vlna hrozí. Zejména proto, že již v Evropě řada Afghánců je. A další jsou již mnoho let na cestě. „Masová migrace nevypadá tak, že se lidé vydají na cestu a za týden jsou tady. Miliony Afghánců jsou třeba už roky na mezistanicích, nejčastěji v Íránu a Turecku. Většina z nich tam uvízla. Ale pokud se jim řekne, že mohou přijít sem, tak je tady máme," říká Pelikán.

Kolik Afghánců, kteří nyní přiletěli do Česka, tu nakonec zůstane a požádá o azyl? „Měli bychom napřed vědět, koho jsme sem přivezli. První verze byla, že šlo o tlumočníky. Pak se hovořilo o spolupracovnících. A nakonec se zmiňovali lidé, kteří mají vztah k České republice nebo zde mají pobyt. Jednou z tváří byl kluk Ata, jež jsem přišel jako dětský uprchlík a teď byl v Afghánistánu u příbuzných. Ale lidé, kteří odtamtud uprchli, by zpátky vůbec neměli jezdit, ne? Jenže oni netouží být Češi, chtějí být Afghánci, kteří mohou jezdit sem a tam," vysvětluje Pelikán.

My teď vlastně vůbec netušíme, kolik je po Evropě Afghánců. Možná statisíce. „Nakonec je všechny legalizujeme, protože je nedokážeme vyhostit. Tím roste sociální nálož. Už drobně vybuchuje, ale jednou bouchne víc. A to je děsivě nebezpečné. V nadsázce říkávám, že tolerance je jen neznalost problému," uzavírá Pelikán. Názor, který hodně překvapí. Expert na islám promluvil o sexuálních otrokyních v Afghánistánu.

Zdroj: etema.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...