Názor, který hodně překvapí. Expert na islám promluvil o sexuálních otrokyních v Afghánistánu

Domácí 24. srpna 2021 | 14:08 — Ilona Cílková
Arabista Petr Pelikán zná Afghánistán jako málokdo. V zemi několik let žil a v současnosti platí za jednoho z největších tuzemských expertů na islám. Podle něj teď naše společnost zažíváme šok z toho, že se rychle rozpadla afghánská Potěmkinova vesnice.
Další 3 fotografie v galerii
Ženy v Afghánistánu více práv nechtějí, říká Pelikán / Depositphotos

Arabista, veterán z války v Perském zálivu a jeden z největších tuzemských expertů na islám Petr Pelikán okomentoval současnou situaci v Afghánistánu. Podle něj lidé v západních demokraciích zemi nerozumí. „Afghánistán nikdy neexistoval jako centrálně řízená země, Je to území kde autonomně vládnou lokální vládci a konflikty se řeší na společných shromážděních. Uspořádání země bude tedy takové, jaké bylo za království, republiky, sovětské okupace, za západní okupace," uvedl Pelikán v rozhovoru pro Český rozhlas.

Podle něj Afghánci nemají vůbec žádné ambice expandovat do zahraničí ideologicky, jen si prostě chtějí vládnout sami. Pelikán také zdůraznil, že si na afghánskou situaci projektujeme vlastní hodnoty a názory, které však neodrážejí skutečnost a názory tamních obyvatel. „Domníváme se, že některé hodnoty jsou obecně všelidské, ale nejsou. To je prostě náš konstrukt. Třeba ta ženská práva tak, jak my je chápeme," vysvětluje Pelikán.

Je jisté, že ženy teď nebudou mít tolik práv. „Afghánské ženy teď nebudou mít tolik práv, ani je nechtějí, to je naše iluze. Mají své místo ve společnosti," upřesňuje Pelikán. Univerzity, které byly v zemi vystavěny, tam podle něj nějaké zůstanou, protože Afgánci nejsou proti vzdělání. Existují vůbec v zemi lidé, kteří chtějí lepší ženská práva? „ Ano, ale je jich proklatě málo. Je jich těžká menšina, uvedl Pelikán v pořadu Prostor X.

Co si myslí o znepokojujících zprávách o „sexuálních otrokyních Tálibánu"? Tuto otázku považuje Pelikán za pitomost. „Sexuální otrokyně jsou opravdu nesmysl. To by ta rodina nepřipustila, to nejde. Afghánistán je založen na nedotknutelnosti a pevnosti rodinných vazeb. Takže to spíš ten bratr tu svoji sestru zamorduje, což koneckonců dělají v Evropě, pokud by byla pošpiněna její čest, pokud by byla sexuální otrokyně kohokoliv, ať už nějakého bojovníka, nebo se zamilovala do souseda, to je jedno, ale určitě tam nemůže fungovat to, že by bojovníci Tálibánu chodili a vybírali si sexuální otrokyně. To je opravdu pitomost." Slovo, které Evropanům nahání hrůzu. Co znamená právo šaría a bude jednou platit po celém světě?

Zdroj: reflex.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu