Babiš má ze Zemana strach, říká expremiér a prozradil svůj sen

Domácí 17. srpna 2021 | 08:40 — Ilona Cílková
Nebývale ostře hodnotí počínání prezidenta a jeho spojenectví s premiérem Andrejem Babišem první český premiér Petr Pithart. Česko podle něj potřebuje v čele osobnost, která vzbudí důvěru v lidech i po fyzické stránce. Kdo by měl podle něj zastávat prezidentský úřad v příštím volebním období?
Další 3 fotografie v galerii
Kde se vlastně vzala ta symbióza tandemu Zeman Babiš? / Depositphotos

Když se Petr Pithart poprvé setkal s Milošem Zemanem, moc dobrý dojem na něj budoucí premiér a současný prezident neudělal. „Potkal jsem ho poprvé v roce 1971 na jednom bytovém semináři, sedm osm lidí se sešlo a povídalo si o jedné německé knize, která nebyla dostupná, jeden z nás jí prezentoval. Tam jsem si ho poprvé všiml, jednak proto, že byl tak o dvě hlavy vyšší než já, a za druhé že se vyjadřoval neobyčejně přesně. Ta první vlastnost mu zůstala, ta druhá, o tu už přišel," vzpomíná Petr Pithart v rozhovoru pro Blesk.

Bývalý předseda senátu před Zemanem varoval před jeho prvním zvolením a ani dnes jeho "panování" neschvaluje. Podle Pitharta bylo chybou, že se vůbec bývalý šéf ČSSD stal hlavou státu. „Já jsem vynaložil snad nejvíc svého úsilí v senátu, aby zvolen nebyl. Rok jsem argumentoval na nejrůznějších fórech. Tehdy jsem řekl, že Zeman je semtex vložený do našeho ústavního systému," uvedl v rozhovoru.

Důvodem, že se nakonec Zeman stal prezidentem, je podle bývalého předsedy doznívající opoziční smlouva. „Ty dvě velké strany se spolu zavázaly a daly si na to ruku, že jako gesto kajícnosti za skandální průběh posledních voleb prezidenta republiky Václava Klause to udělají takhle,“ vysvětluje Pithart. „Tenkrát ty dvě strany řekly: ano, uznáváme byla to ostuda, už se to nebude opakovat, odpusť občánku, odpusť. Příště už budeš volit ty, přímo," dodává.  

Kde se vzala symbióza tandemu Zeman Babiš? Vždyť ideově na první pohled nemají nic společného. Co je podle Pitharta drží tak pevně pohromadě? „Nepochybuji, že tady bylo nějaké předurčení, ti dva  se prostě potkali a bylo to pro ně příhodné. Motivace Zemana je extrémní ješitnost, pro kterou v tabulce nemáte místo, to vám vyleze ven ze stránky. A u Babiše je to zprvu úlek moci a rozšiřování bohatství a teď už je to samozřejmě strach. On se musí držet, pro něj je to jízda na tygru. On nemůže seskočit. A ten druhý ho tam  prostě hodlá držet. Ti dva mají úplně nesourodé motivy. Oni opravdu nemají ideově společného vůbec nic, než tohle. Jeden druhého podržuje, podporuje, zachraňuje," míní expremiér.

A kdo by měl nebo mohl být dalším prezidentem? „Velmi si dám záležet, abych dobře vybral a podporoval jí anebo ho. Ale já počkám, protože přece všichni zdaleka neřekli: já to zkusím. Až budu mít jistotu, že už jsou to všichni, tak pak se to budu snažit velmi hlasitě říkat. Předběžně si tipuji a doufám, to je můj sen, že to bude ona," přeje si první český premiér. Západ nemá oprávnění komukoliv vnucovat uspořádání společnosti podle svých představ, říká Václav Klaus.

Zdroj: blesk.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu