Připravte se na trhák letošních voleb. Svou roli v něm hraje i prezident Zeman

Domácí 31. července 2021 | 08:32 — Ilona Cílková
Premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš povede kandidátní listinu hnutí pro říjnové sněmovní volby v Ústeckém kraji. Utká se tak s předsedou Pirátů Ivanem Bartošem. Do trháku s Bartošem nabádal Babiše prezident Miloš Zeman. Babiš měl původně kandidovat ve Středočeském kraji.
Další 3 fotografie v galerii
V letošních volbách bude střet Babiše s Bartošem jedním z nejsledovanějších soubojů / Depositphotos

Ve Středočeském kraji bude lídrem místo Babiše vicepremiér Karel Havlíček, kterého v čele jihočeské kandidátky nahradí ministr životního prostředí Richard Brabec. Podle původních nominací měl Babiš vést hnutí do voleb stejně jako v minulosti ve středních Čechách. Nakonec se ale utká s Bartošem v Ústeckém kraji, dvojkou tamní kandidátky ANO bude poslanec a manažer hnutí Jan Richter.

„Pan Babiš se rozhodl pro přímý souboj s předsedou Pirátů. Není to tak dávno, co jsme navrhovali jeden volební obvod, kde by si to mohli rozdat lídři v jednom velkém souboji,“ řekl předseda Sněmovny a místopředseda hnutí Radek Vondráček. Změna podle něj měla velkou podporu předsednictva.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš se na souboj těší. Chce přesvědčit voliče periferního regionu kvalitním programem a Babiš by podle něj měl nabídnout totéž místo programu „antibartoš“. „Andrej Babiš dle svého vyjádření bude lidem v kraji vysvětlovat, proč není Bartoš vhodný kandidát na premiéra. Já budu představovat program koalice pirátů a Starostů pro budoucnost ČR, a to v nejvíce zaostávajícím českém regionu, kde se zrcadlí největší problémy naší země," napsal Právu.

„Byl bych rád, kdyby totéž dělal i pan premiér a nabídl strádajícím lidem víc než jen program ‚antibartoš‘," uvedl. Na otázku, zda má šanci proti premiérovi uspět, odpověděl: „Pokud se nám podaří dostat k volbám všechny voliče, kteří chtějí ukončit éru privatizace státu jedním oligarchou, tak ano."

Voliče Ústeckého kraje se bude také snažit oslovit například poslanec Karel Krejza (ODS) coby lídr koalice Spolu, či jednička kandidátky ČSSD Zdeněk Matouš, starosta Krupky. Kartami může zamíchat bývalý soc. dem. a současný lídr SPD na Ústecku Jaroslav Foldyna. Vedle toho byl Ústecký kraj vylosován jako ten, kam se budou započítávat hlasy voličů ze zahraničí. V letošních volbách bude střet Babiše a Bartoše jedním z nejsledovanějších soubojů. Pokud Bartoš přímý souboj s Babišem prohraje, výrazně tím oslabí celý dvojblok, který byl ještě na jaře favoritem voleb. Všichni proti Pirátům. Jsou demagogové a chtějí zbořit systém, říká šéf komunistů.

Zdroj: idnes.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu