Lipovské hrozí odvolání z Rady ČT. Porušuje zákon, a nikoli poprvé, ozývá se z řad poslanců

Domácí 29. července 2021 | 11:13 — Ilona Cílková
Od hodnot extremismu se distancuji, zatím jsem nenašla nic problematického, říká radní ČT Hana Lipovská o své kandidatuře do sněmovny za uskupení poslance Lubomíra Volného. Řada poslanců má ale jiný názor a chtějí navrhnout její odvolání.
Další 2 fotografie v galerii
Členka Rady ČT Hana Lipovská v pondělí oznamovala svou kandidaturu do sněmovny na kandidátce Volného bloku / Depositphotos

Lipovská říká, že pokud se ukáže, že je na kandidátce někdo, kdo třeba hajloval, tak hned odejde. „Kdybych ale rezignovala na post radní, tak bych tím ukázala, že moje kandidatura je něčím špatným," uvedla Lipovská v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Podle části poslanců z volebního výboru, v jehož gesci jsou mediální rady, se Lipovská svou kandidaturou do sněmovny ocitla za hranou zákona, a měla by proto na funkci v kontrolním orgánu televize rezignovat. Olga Sommerová z TOP 09 navíc avizuje, že bude v dolní komoře usilovat o její odvolání. Když členka Rady ČT Hana Lipovská v pondělí oznamovala svou kandidaturu do sněmovny na kandidátce Volného bloku, uvedla, že na post radní veřejnoprávní televize nehodlá rezignovat. Dodala, že pokud by některým poslancům její kandidatura vadila, mají svolat mimořádné jednání sněmovny k jejímu odvolání.

Od kandidatury Lipovské se distancuje i církev. Politické postoje kandidátů do sněmovny za strany s extrémními názory, kteří jsou spojováni s katolickou církví, nejsou postojem církve, napsal předseda České biskupské konference a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Uvedl to právě v souvislosti s kandidaturou Lipovské za stranu Volný blok a zaměstnance pražského arcibiskupství Josefa Nerušila, který kandiduje za hnutí SPD. S prohlášením se ztotožňuje i pražský arcibiskup Dominik Duka.

„V posledních dnech se objevili v rámci kampaně před volbami do Poslanecké sněmovny kandidáti, kteří jsou spojováni s římskokatolickou církví, a přitom kandidují za politická uskupení, která je třeba označit za subjekty s extrémními názory. To není možné přejít mlčením," uvedl v úterý Graubner v prohlášení. Graubner nedávno Lipovskou vyzval k rezignaci, protože podle něj její činnost v radě vyvolává dojem, že hájí zájmy některých konkrétních skupin a osob. Za Lipovskou se tehdy naopak postavil Duka. Nenechám se zastrašit hysterií pravicových politiků, říká Maláčová a odhalila další plány.

Zdroj: cirkev.cz, aktualne.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu