Nenechám se zastrašit hysterií pravicových politiků, říká Maláčová a odhalila další plány

Domácí 27. července 2021 | 07:28 — Ilona Cílková
Jana Maláčová se zřejmě stala nejvýraznější političkou ČSSD. Pozornost na sebe strhla díky exhibici v „žiletkárně“ ve městě Krupka na Teplicku, které se zúčastnila spolu s Martinem Stropnickým a zaměstnanci Inspektorátu práce. Podle ní byla akce úspěšná a hodlá v kontrolách pokračovat.
Další 3 fotografie v galerii
Jana Maláčová se definitivně stala nejvýraznější političkou ČSSD / Foto: ČSSD

Maláčová na pondělní tiskové konferenci obhajovala kontrolu v Krupce na Teplicku. „Nepřestanu to dělat, i když se mě někteří politici snaží zastrašit," řekla Maláčová. Novinářům sdělila, že v rámci kontrolní akce Férová práce se objevilo podezření na porušení zákona u většiny kontrolovaných zaměstnavatelů. V první etapě to bylo u 46 ze 71 případů, ve druhé u 52 ze 73 kontrol, uvedl Stropnický.

Ministryně poděkovala lidem, kteří hlásí podněty z firem. K tomu přečetla některé příběhy, která obdržela. K tomu uvedla, že nejvíce příspěvků dostává z oboru spedice. Podle Maláčové je dobře, když ministr ví, co se v jeho resortu děje. „Chtěla bych apelovat na poctivé firmy, které se nemají čeho bát. Apeluji také na všechny politiky, aby se tím zabývali," uvedla ministryně. 

Stropnický doplnil, že byly dvě etapy kontrol: „Hlavními předměty kontrol jsou dodržování pracovní doby nebo agenturní zaměstnávání. Závěry kontrol budou teprve zveřejněny." Stropnický také řekl, že s Maláčovou neměli úkol dělat ve firmách detektiva. „Budeme se nadále namátkově kontrol účastnit," podotkl Stropnický. Maláčová dodala, že na další kontrolu jdou ve čtvrtek. 

Maláčová a Stropnický, kteří jsou v čele pražské kandidátky ČSSD, se zúčastnili kontroly inspektorů práce a cizinecké policie minulý týden v jedné z firem v Krupce na Teplicku. Jejich přítomnost a fotografie na sociálních sítích sklidily kritiku, o případu jednal i Senát. Ministryně v pondělí uvedla, že kontrol se bude v některých případech účastnit dál. 

Maláčová v té souvislosti kritizovala „hysterii“ pravicových politiků, kterým podle ní zřejmě vadí, že ministerstvo práce pod jejím vedením dbá na dodržování zákona. Kontroly jsou podle ní intenzivní celé poslední tři roky. Inspekce se zúčastnila, aby se přesvědčila, jak funguje. „Druhý důvod je, že se snažím upozornit na téma neférových pracovních podmínek. Novináře to nezajímá, akce z minulého týdne konečně zájem připoutala," vysvětlila.

Kontroly jsou součástí inspekční akce Férová práce, která začala v červnu. Zaměřuje se na pracovní podmínky ve 14 velkých průmyslových podnicích a v 58 agenturách práce a firmách, které poskytují smluvní služby. Zapojí se celkem 253 inspektorů a 129 policistů. Maláčová sklízí kritiku i posměch. To se hrubě nepovedlo, paní ministryně.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu