Děsím se chvíle, kdy by se dostali k moci novodobí komunisté, říká Václav Klaus

Domácí 17. června 2021 | 11:37 — Ilona Cílková
Exprezident Václav Klaus je znepokojen politickou situací v České republice. Co se politikovi, který skončil v prezidentském úřadu v roce 2013, nelíbí? A z čeho má největší obavy?
Další 2 fotografie v galerii
Václav Klaus se nevyjádřil ke své kandidatuře na prezidenta / Depositphotos

Václav Klaus dlouhodobě varuje před stranou Pitátů. Podle něj by na české politické scéně mělo vzniknout hnutí proti této straně. Piráti jsou podle něj nejextrémnější levicová strana, která v Česku působí. Považuje je za novodobé komunisty a děsí se okamžiku, kdy by se dostali k moci.

„Nejextrémnější levicová strana, kterou tady máme a kterou jsme tady kdy měli, jsou Piráti," uvedl Klaus pro CNN Prima News. Piráty označil za „novokomunistickou stranu par excellence". „Jsou to novodobí komunisti a takoví bojovníci za lepší zítřky, kteří kdyby získali nějaké lepší pozice, tak bych se toho děsil. Doufám, že voliči toto nedopustí," pronesl Klaus. „Komunisté jsou normální evropská strana nalevo od politického středu," konstatoval. Piráti jsou od KSČM podle Klause „nekonečně dál nalevo".

Klaus také uvedl, že blížící se říjnové volby do Poslanecké sněmovny dopadnou v každém případě špatně. Je přitom jedno, zda uspěje hnutí ANO premiéra Andreje Babiše, koalice Pirátů a STAN, nebo uskupení Spolu, které sdružuje ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Je známo, že Václav Klaus je zastáncem tradičních politických stran, které jsou jasně definované a zakotvené. To ale nevidí u novodobých hnutí. „Strany a hnutí jako ANO, Přísaha, Věci veřejné, Piráti. Je nemožné, aby je rozumný člověk volil, protože neví, co se v těch stranách skrývá," myslí si exprezident.

Václav Klaus již před časem nevyloučil, že by mohl být potenciálně součástí nové politické strany. „Doufám, že nenechají stařičkého exprezidenta, aby se musel plést do parlamentní politiky. Ale kdyby nebylo zbytí, tak bych zradil obrovský počet lidí, kteří mi píší a telefonují a myslí si, že je v tom nemohu nechat. Bylo by zradou, kdybych teď řekl, že v žádném případě ne," řekl před pár týdny exprezident v pořadu Partie.

Rezolutně neodmítl ani účast v prezidentských volbách, ty jsou ale podle něj až příliš daleko a konkrétní být nechtěl. „Jen ať lidé spekulují, já je budu napínat. Pro některé politiky budu černou můrou, že by se to opravdu mohlo stát," řekl s úsměvem Klaus v pořadu 360°. Podle svých slov lebedí v okamžiku, kdy na něj jeho kritici ohledně možné kandidatury útočí. „Čím víc na mě budou útočit, tím víc zvyšují ten dopad. Jsou mladí a nerozumní, takže neví, že mi ty útoky prospívají," dodal Klaus. Vím, proč na mě vytáhli miliardovou půjčku, říká exprezident Václav Klaus.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu