Vím, proč na mě vytáhli miliardovou půjčku, říká exprezident Václav Klaus

Domácí 25. května 2021 | 15:53 — Ilona Cílková
Ministerstvo financí vedené Václavem Klausem tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku přibližně 1,3 miliardy amerických dolarů. Peníze půjčené na základě dohody uzavřené komunistickou vládou Ladislava Adamce se staly součástí mnohamiliardového dluhu, ze kterého Rusko vrátilo Česku pouze část.
Další 2 fotografie v galerii
Chtějí mi zablokovat politický návrat, říká ke kauze Václav Klaus / Depositphotos

Bývalý prezident Václav Klaus označil články některých médií o tom, že jím vedené ministerstvo financí tajně odeslalo na přelomu 80. a 90. let do Sovětského svazu půjčku přibližně 1,3 miliardy amerických dolarů, za neuvěřitelnou snůšku lží. Klaus pro Aktuálně.cz popřel, že by o půjčce věděl. „Opakovaně říkám, že o jakési smlouvě z 10. listopadu 1989 nic nevím. Dokonce nevědí nic všichni z těch, kterých jsem se mohl v současnosti zeptat," uvedl.

To samé pak zopakoval v úterý na tiskové konferenci. „Sám si na tuto půjčku Sovětskému svazu nevzpomínám, o této půjčce uzavřené 10. listopadu 1989, tedy jeden měsíc předtím, než jsem se stal ministrem financí, jsem nevěděl tehdy nic a nevím v podstatě ani teď," oznámil Klaus. Podle serveru ale existuje dopis z prosince 1989, ve kterém Klause coby ministra financí před odesláním půjčky do Sovětského svazu varoval tehdejší ředitel Československé obchodní banky.

Podle Václava Klause se jedná o předem připravený útok na jeho osobu, eventuálně s cílem blokovat jeho případný návrat do politiky, zaspekuloval si exprezident na úterní tiskové konferenci.

Poskytnutí peněz Klaus podle Aktuálně.cz na počátku 90. let nepřiznal poslancům Federálního shromáždění. Pouze jim řekl, že se stát kvůli zahraničním pohledávkám zadlužil u státní banky. Po roce 1989 se Česko pokoušelo dluh v celkové hodnotě 3,6 miliardy dolarů od Ruska získat zpět. Za vlády premiéra a současného prezidenta Miloše Zemana zhruba dvě třetiny dluhu odkoupila od státu bez výběrového řízení společnost Falkon Capital za přibližně 750 milionů dolarů, podle některých expertů nevýhodně.

V srpnu 2013 schválila vláda premiéra Jiřího Rusnoka dohodu s Ruskem o splacení zbytku dluhu. Česko podle tehdejšího Rusnokova vyjádření mělo získat ze zbytku dluhu přibližně 80 procent, tedy minimálně 6,5 milionu dolarů. Před Vánocemi 2013 ruské ministerstvo financí oznámilo, že dluh vůči Česku byl uhrazen dodávkami průmyslové produkce a částečně penězi.

Podle novináře Lukáše Valáška ze serveru Aktuálně.cz, který o kauze informoval, je ale velice nepravděpodobné, že by Václav Klaus o půjčce nevěděl. Materiály, které dokládají celou historii té transakce, byly ještě před několika lety na ministerstvu financí v utajeném režimu. „Dnes těžíme z toho, že protikorupční organizace Růžový panter, se kterou na té věci spolupracujeme, byla schopna tyto materiály dohledat v Národním archivu, kam z ministerstva putovaly. Máme například korespondenci mezi tehdejšími státními bankéři a právě panem Klausem jako tehdejším ministrem financí. V korespondenci se státní bankéři ptají, kde konkrétně mají peníze vzít, jak to bude řešeno z pohledu státního rozpočtu. Tohle je jeden doklad. Zároveň na řadě jiných dokumentů jsou podepsaní vysoce postavení úředníci a spolupracovníci pana Klause z tehdejšího ministerstva financí. Že by to jako ministr financí nevěděl, se mi zdá velice nepravděpodobné," uvedl novinář pro Český rozhlas. Exprezident Václav Klaus nevyloučil návrat do politiky.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu