Česko má nejvyšší schodek v historii. Fialova vláda tak čelí hned dvojímu problému

Domácí 07. ledna 2022 | 05:31 — Ilona Cílková
Ministerstvo financí pozastavilo vydávání státních dluhopisů pro občany, tzv. Dluhopisy Republiky. Projekt chce úřad vyhodnotit v souvislosti s potřebou financování státního dluhu v letošním roce. Na tiskové konferenci to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).
Stanjura oznámil rekordní státní dluh / ODS

Zatím poslední 13. emise dluhopisů skončila 23. prosince a lidé si objednali rekordní objem dluhopisů za 41,1 miliardy korun. Stanjura na brífinku, který zveřejnila České televize, oznámil také to, že státní dluh vloni za vlády Andreje Babiše stoupl na rekordních zhruba 2,466 bilionu korun.

Podle webu Českého rozhlasu loni skončilo hospodaření státu s rekordním schodkem 419,7 miliardy korun. V roce 2020 vykázal státní rozpočet deficit 367,4 miliardy korun, uvedl Stanjura. Výsledek státního rozpočtu byl ovlivněn dopady pandemie koronaviru a doprovodnými podpůrnými opatřeními. Schválený rozpočet na loňský rok počítal s deficitem 500 miliard korun. Nejvyšší schodek měl doposud rozpočet kvůli dopadům pandemie právě za rok 2020.

Česká republika tak loni vykázala historicky nejvyšší schodek státního rozpočtu. Deficit je tak ještě o 52,3 miliardy korun vyšší než ten za předloňský rok, kdy pandemie propukla, uvádí web kurzy.cz. Shodou okolností několik minut před zahájením konference poprvé od roku 2012 překročila úroková sazba na desetiletém dluhopisu vlády České republiky psychologickou úroveň tří procent. Vláda ČR tak čelí nejvyšší úrokové sazbě na svém dluhu za posledních takřka deset let. Čelí tak dvojímu problému: právě i kvůli historicky rekordnímu deficitu jí enormně narůstá samotný dluh, a navíc ještě narůstá výše úrokové sazby na tomto dluhu.

To zesiluje tlak na vládu, aby hledala úspory. Její možnosti jsou ale omezené, protože panuje rapidní inflace a protože nyní připravuje rozpočet na letošek v režimu provizoria. Koncepčněji tak může přistoupit až k návrhu rozpočtu na rok 2023. Letos navíc musí realizovat některé mimořádné výdaje, například druhou valorizaci důchodů, k níž dojde nejspíše v červenci. Stanjura její náklady dnes vyčíslil na dvanáct miliard korun. K druhé valorizaci letos ze zákona dojde mimořádně kvůli rapidní inflaci. Důchodci by červenci měli dostat navíc průměrně zhruba 700 korun. Celkově se tedy jejich důchod letos navýší průměrně o přibližně 1500 korun, v absolutním vyjádření nejvíce v historii.

Právě rapidní inflace, jež se letos může průměrně přiblížit úrovni sedmi procent, pohání vzhůru na desetiletá maxima zmíněné úrokové sazby na dluhopisech vlády ČR. Rostoucí schodky a nárůst celkového zadlužení svým dílem k nárůstu úrokové sazby přispívají ovšem také. I proto je žádoucí dluh postupně redukovat. Důchodci si příští rok rekordně polepší. Pozor ale na velkou chybu, která je může připravit o tisíce.

Zdroj: mfcr.cz, ct24.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu