Volební průzkum s překvapením. Nováček ve Sněmovně, tradiční strana v propadlišti dějin

Domácí 06. června 2021 | 15:49 — Ilona Cílková
Podzimní volby se kvapem blíží. Z průzkumu, který si nechala zpracovat Česká televize od společnosti Kantar vyplývá, že volby by vyhrála koalice Pirátů a STAN s 26 procenty, koalice SPOLU by získala 21,5 procenta a ANO 20 procent.
Další 2 fotografie v galerii
Do podzimních sněmovních voleb zbývá 125 dní / Depositphotos

Vítězem voleb by se v květnu podle průzkumu společnosti Kantar CZ stala koalice Pirátů a STAN, pro kterou by hlasovalo 26 procent voličů. 21,5 % hlasů by potom dostala druhá opoziční koalice SPOLU, do které patří ODS, KDU-ČSL a TOP 09.  Až za těmito stranami by se umístilo hnutí ANO současného premiéra Andreje Babiše. Podle průzkumu by dostalo pětinu hlasů. Do sněmovny by se dostala také SPD s 10 % hlasů a KSČM s 5,5 % hlasů. 

Pokud by se volilo v květnu, Češi by nově poslali do sněmovny také hnutí Přísaha, které vede bývalý šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Do Poslanecké sněmovny by se naopak neprobojovala ČSSD. Straně by voliči dali pouze tři procenta hlasů. Za pětiprocentní hranicí, která je nutná pro vstup do dolní komory, by zůstala také koalice složená z Trikolóry, Svodných a Soukromníků nebo Zelení.

Pokud by se ale koalice rozpadly a do voleb by strany kandidovaly samostatně, hnutí ANO by s 19 % hlasů vedlo. Za nimi by skončili Piráti s 16,5 %, STAN s 11,5 %, ODS s 11,5 %, SPD s 10 %, TOP 09 s 6,5 % a KSČM s 5 %. Ostatní uskupení by se v tomto případě do Poslanecké sněmovny nedostala. „Nutno poznamenat, že voliči nespokojení s jednou z koalic SPOLU a Pirátů se STAN by se ve velké míře přesunuli k té druhé. Proto je výsledek koalic velmi blízký součtu preferencí jednotlivých stran," uvádí se v průzkumu, který Kantar CZ zveřejnil.

Rozložení sil bude u koalic klíčové po volbách až přerozdělí poslanecké mandáty podle stran. Prezident Miloš Zeman upozornil, že po volbách pověří sestavením vlády předsedu vítězné strany. Pokud by Piráti nepředběhli v počtu zákonodárců ANO, jako první by tedy dostal příležitost opět Andrej Babiš. 

Průzkum společnosti Kantar CZ proběhl mezi 10. a 28. květnem a zúčastnilo se ho 951 respondentů. Statistická chyba tohoto volebního modelu se v aktuální vlně měření pohybuje u jednotlivých stran v rozmezí +/- 1,1 (u stran s nízkým ziskem) až 3,0 (u stran s vysokým ziskem) procentního bodu. Hlasování o nedůvěře posílilo Andreje Babiše, míní komentátoři

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu