Chceme zpátky pravicovou politiku. V ODS vzniká nová frakce

Domácí 07. června 2021 | 11:24 — Ilona Cílková
Uvnitř ODS vzniká frakce, která chce podle svých slov prosazovat skutečně pravicovou politiku. Současní občanští demokraté se totiž od původního směřování strany odklonili, tvrdí její spoluzakladatel Luboš Boleček, člen ODS na Praze 2.
Další 2 fotografie v galerii
Vadí nám, jak stranu vede Petr Fiala, říká Luboš Boleček / Foto: ODS

V minulých dnech byla proto na uzavřeném setkání skupiny konzervativních členů ODS ustavena nová členská vnitrostranická frakce Tea Party inspirovaná stejnojmenným hnutím v americké Republikánské straně. Podle členů je nejvyšší čas mobilizovat pravicové síly nejen na obranu strany, ale i celé svobodné společnosti.

Jsme členové ODS, kteří s obavami sledují směřování strany v posledních měsících a letech. Od tragické reakce na koronavirus, přes podlehnutí Green dealu, až po spornou účast v středolevicovém projektu SPOLU. Deklarovaný úmysl vedení ODS podílet se po volbách na vládě pirátské radikální levice je pro nás poslední kapkou, zní v prohlášení nové frakce.

„Byli jsme frustrováni z toho, kam ODS směřuje. Sepsali jsme výzvu a zjišťujeme, jestli je nás víc. Je nejvyšší čas," řekl CNN Prima NEWS Luboš Boleček, který je členem pražské ODS teprve rok a který se prezentuje jako mluvčí nově vzniklé frakce. „Jsme frakce v rámci ODS. Nebudeme zakládat vlastní stranu. Naší snahou je podporovat kandidáty, kteří se zavážou k pravicovým myšlenkám. Chceme měnit směřování strany," doplnil Boleček. Které kandidáty konkrétně míní, ale neřekl.

Autoři apelu cílí na členskou základnu ODS. „Dokonce ani necílíme na hlavní představitele, i když si dokážu představit, kdo z nich by nás mohl podpořit," uvedl s tím, že nejsou žádní pučisti. Cílem podle něj není odtržení od občanské demokracie. „My si chceme vzít ODS zpátky, dostat ji tam, kde byla. Chceme vrátit pravici české politické scéně. Chceme podporovat kandidáty v nadcházející volbách, kteří se zavážou k podporování artikul a ideologicky jsou na tom stejně jako my," přiblížil. Součástí vzniku Tea Party jsou totiž artikuly, jakési programové prohlášení.

„Cítili jsme, že ODS opustila naše srdce, a chtěli jsme zaplnit díru. Vadí nám, jak stranu vede Petr Fiala, ale zatím nemáme kandidáta. Za poslední rok neprojevoval pravicové názory. Nereprezentuje pravicové ideály," myslí si Boleček.

Podle pražské ODS není Boleček nijak výrazný člen, a to i s ohledem na jeho velmi krátké členství. Fakt, že se v Praze zvedla vlna nevole proti koalici Spolu, také není žádným tajemstvím. Kritika se šířila především z organizace v Praze 8. Odmítám být v koalici, která skončí na třetím místě, říká jihočeský hejtman Kuba.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu