Rusko může nalomit důvěru lidí a ovlivnit podzimní volby, varují experti

Domácí 29. dubna 2021 | 08:07 — Ilona Cílková
Současná kauza výbuchu ve Vrběticích by mohla mít dopad na podzimní volby do Poslanecké sněmovny, shodují se politologové a zároveň upozorňují na zvyšující se aktivitu dezinformačních webů.
Další 2 fotografie v galerii
Podle odborníků může Rusko ovlivnit podzimní volby / Depositphotos

Podle politologa Stanislava Myšičky z Katedry politologie Filozofické fakulty UHK dochází k ovlivňování českého společenského a politického prostředí již dlouhodobě. „Dá se předpokládat, že vzhledem k dalšímu zhoršování česko-ruských vztahů se bude tato aktivita stupňovat, ale obecně vzato se nebude jednat o něco nového," uvedl Myšička pro iDnes.cz. Myšička si však nemyslí, že by Ruská federace chtěla ovlivnit volby přímo. 

To, zda kauza nějak ovlivní podzimní volby, bude záležet na tom, jak dlouho téma zůstane ve veřejném prostoru, myslí si vedoucí Katedry politologie a anglofonních studií na Metropolitní univerzity v Praze Petr Just. „Necelý půlrok, který do voleb zbývá, je dost dlouhá doba na to, aby ti, kdo téma chtějí upozadit, tak mohli učinit. Stejně tak je to dlouhá doba na to, aby se objevila v politické debatě jiná témata," uvedl Just.

U stran, které podle něj mají dlouhodobě vyprofilovaný vztah k Rusku, nečeká Just nějaké dopady na jejich pozici v návaznosti na tuto kauzu. „Jejich voličská základna postoje těchto stran k Rusku zná a současná kauza to nezmění, spíše upevní. V tomto ohledu je tedy nejméně jisté, jak dopadne kauza na voliče stran ANO a ČSSD, které musí i díky své voličské základně balancovat mezi proruskými a protiruskými postoji," vysvětlil politolog pro iDnes.

Podle odborníků se Rusko může snažit nalomit důvěru některých občanů skrz dezinformace na sociálních sítích a některých dezinformačních webech. Podobné snahy byly zaznamenány ihned po sobotním oznámení na tiskovém briefingu Andreje Babiše a Jana Hamáčka. Po pondělním nešťastném vyjádření premiéra Babiše, které celou kauzu bagatelizovalo jako útok na zboží, jeho výroky okamžitě převzala ruská propaganda.

Že mohou dezinformace ze strany Ruska ještě zesílit, ukazují poslední dny. Už nyní můžeme v ruských státních médiích vidět a slyšet, že jsme v Česku pouze lokajové USA, že se jedná o nějaké spiknutí liberální opozice a Rusko je zde v roli oběti. Záludný Zemanův projev. Největší radost mají v Moskvě, shodují se politici.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu