Záludný Zemanův projev. Největší radost mají v Moskvě, shodují se politici

Domácí 26. dubna 2021 | 08:30 — Ilona Cílková
Na projev Miloše Zemana se čekalo týden. Do neděle neposkytl ani větu nějakého vyjádření, ani nedal vlastními slovy nijak najevo jakékoli znepokojení. První ohlasy na Zemanovo vyjádření jsou značně kritické a hovoří o tom, že šlo o slova, která všechno jen zamlžují a jsou poselstvím spíše pro Rusko.
Další 3 fotografie v galerii
Na projev Miloše Zemana se čekalo týden / Depositphotos

Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček považuje za zbytečné, že prezident Miloš Zeman v projevu ke kauze Vrbětice hovořil o druhé vyšetřovací verzi, podle níž výbuch muničního areálu mohla způsobit neodborná manipulace s výbušninami. České republice to moc nepomohlo a největší radost z toho má Moskva, uvedl Hamáček pro televizi Nova. Od bezpečnostních složek měli podle něj vládní politici dost věrohodných informací o zapojení ruských agentů na výbuchu munice v roce 2014, aby přistoupili k tak tvrdé akci vůči Moskvě. Jejich informace nezpochybnili ani členové příslušných parlamentních orgánů, kteří se mohli s materiálem seznámit.

V prezidentově vystoupení si každý našel to svoje, bohužel včetně Ruské federace, uvedl Hamáček. „Popravdě řečeno, největší radost z toho měli v Moskvě. Přidal k tomu druhou verzi, nevím, proč to pan prezident řekl, České republice to moc nepomohlo," prohlásil vicepremiér, který v době zveřejnění případu řídil ministerstvo zahraničí.

Tvrdé kritiky se dostalo prezidentovi od opozice. „Po projevu prezidenta republiky můžeme bez hysterie říct, že Miloš Zeman čekal týden na to, aby si vyřídil účty s BIS. Bohužel se zdá, že pan prezident čerpal podklady z ruského teletextu," zní v prohlášení ODS.

Předseda občanských demokratů Petr Fiala pak uvedl, že Miloš Zeman se v rozhovoru nezlobil na Rusko, ale na redaktorku, protože mu kladla otázky. Sám místo jasných slov hlavy státu a vrchního velitele ozbrojených sil také kladl otázky a zpochybňoval zpravodajské služby. Mimořádný projev prezidenta podle něj nic mimořádného nepřinesl. Zeman to všechno mohl říct už před týdnem. „Jsme v absurdní situaci: celá země si oddechla, že se prezident nepostavil přímo proti zájmům ČR. Jen všechno tak nějak zpochybnil. Tak na tom bohužel jsme," uvedl Fiala.

Podle Markéty Pekarové Adamové z TOP 09 nešlo o projev pro české občany, ale pro Ruskou federaci. „Bagatelizace, vnášení pochybností, pomlouvání. To vše umně zaobaleno. Tohle není prezident. Díky hlasům ANO, ČSSD, SPD a KSČM neprošla v PS ústavní žaloba. Budu dělat vše pro to, aby většina po volbách byla jiná," uvedla šéfka TOP 09. Ta se zastala i moderátorky Terezie Tománkové, kterou prezident Zeman několikrát osočil. „Chování pana Zemana k Terezii Tománkové bylo pokračováním jeho mnohaletého buranství. Je smutné, že 2 853 390 občanů to v prezidentské volbě posvětilo," uvedla na Twitteru.

„Věřím, že ti, kterým byl projev určen (a určitě i do ruštiny simultánně tlumočen), jsou spokojeni. Nám ostatním zbývá se pozvracet nebo mlátit hlavou do zdi. Víc v tuhle chvíli nezmůžeme," reagoval na Zemanův projev bývalý premiér Mirek Topolánek.

„Jsme ve velmi vážné hybridní válce. A v této válce se náš prezident připojil k nepříteli, aby mu pomáhal zpochybnit, rozmlžit, v ideálním případě vyvrátit vyšetřování a závěry našich služeb. Z mého pohledu je to velezrada," uvedl na sociální síti Miroslav Kalousek.

Podle Jiřího Dienstbiera se jednalo o mazaný podraz. Radost pro Rusy a naše extremisty, jen ne český zájem. Sílí hlasy na odvolání prezidenta Zemana. Důvody jsou podle opozice jasné.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu