Vzkaz ruské diplomacie Česku a další vyšetřovací verze v kauze Vrbětice

Domácí 29. dubna 2021 | 07:17 — Ilona Cílková
Ministr zahraničí Sergej Lavrov pronesl projev, ve kterém se snaží kauzu Vrbětice znevěrohodnit. Nese se v duchu, pokud Česko přijde k rozumu, Rusko je ochotné obnovit normální fungování diplomatických misí. Upozorňuje ale, že Moskva ale nebude nikomu podlézat.
Další 2 fotografie v galerii
Lavrov doufá, že Češi přijdou k rozumu / Depositphotos

„Opravdu doufám, že naši čeští kolegové přijdou k rozumu a podívají se na výsledky toho, co začali. Jestliže převládne rozum, jsme připraveni postupně obnovit podmínky normálního fungování diplomatických misí," uvedl Lavrov pro ruskou státní agenturu RIA Novosti. V projevu ale nezapomněl zdůraznit, že Rusko nebude nikomu podlézat.

Česko-ruské vztahy jsou v současné době na bodu mrazu kvůli kauze Vrbětice. Lavrov se v rozhovoru věnuje zprávě o zapojení ruských agentů vojenské rozvědky GRU do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích. „Celá ta historka má plno schizofrenních částí," tvrdí ministr s odkazem na nedělní projev českého prezidenta Miloše Zemana, který hovořil o dvou verzích vyšetřování. Lavrov diplomatické roztržce s Českou republikou nerozumí a netuší, jaký byl její záměr.

Ruský ministr zahraničí poukazuje na to, že se nad kauzou kolem zapojení ruských agentů do výbuchu ve Vrběticích vznáší řada nezodpovězených otázek. Kromě jiného se podle Lavrova musí zjistit i to, co přesně se ve vrbětickém skladu v roce 2014 vůbec nacházelo. Odkazuje přitom na zprávy německých médií, podle kterých měly být ve Vrběticích i zakázané protipěchotní miny. Šéf diplomacie zároveň tvrdí, že české úřady neměly sklady pod kontrolou.

O údajném uskladnění zakázaných protipěchotních min se už během víkendu zmínila také mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová. Podobně jako Lavrov se i Zacharovová odvolávala na informaci německého listu Die Welt, podle kterého se ve vrbětických skladech nacházely "stovky protipěchotních min".

Tvrzení ale důrazně odmítlo české ministerstvo obrany, podle kterého jde o klasický případ šíření dezinformací. Resort v této souvislosti poukázal na zjištění krajského soudu ve Zlíně. Ten v roce 2016 došel k závěru, že firmy ve Vrběticích neskladovaly miny jako takové, ale jen těla min, materiál tedy nelze považovat za zakázaný.

Nečekaného obhájce v kauze Vrbětice našel prezident Miloš Zeman v ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Podle ní existují nejen dvě verze, o nichž v neděli mluvil prezident, ale dokonce jich je víc. Řekla to pro server Novinky v pořadu PoliTalk.

„Já jsem byla přítomna na vládě, když se to projednávalo, a řekla jsem na zvukový záznam, který je z vlády uchovávaný, k tomu své. A myslím, že jsem měla velmi obdobný názor jako pan prezident, aniž jsme se vůbec stihli domluvit, protože já jsem ten názor říkala první. Poté, co nám tam byla předložena ta zpráva BIS. Podotýkám, že jsem viděla jenom zprávu BIS, do živého spisu nikdo nemáme přístup, takže nemohu vědět, co se tam odehrává. Ale měla jsem stejný názor jako pan prezident. Dokonce jsem uváděla další možné verze," uvedla ministryně. Záludný Zemanův projev. Největší radost mají v Moskvě, shodují se politici.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu