Návrat Michala Haška do vysoké politiky má jasný cíl

Domácí 28. dubna 2021 | 08:55 — Ilona Cílková
Náměstkem na ministerstvu vnitra se po odchodu Jakuba Kulhánka do čela diplomacie stal bývalý předseda Asociace krajů Michal Hašek. Oznámil to vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček. Proč právě Hašek?
Další 2 fotografie v galerii
Za chyby se omluvil a jeho práci v resortu budu řešit jen z pohledu současnosti," zdůraznil Hamáček / Foto: ČSSD

Jak Hamáček uvedl, chce vedle sebe člověka, který mimo jiné zvládne i komunikaci a koordinaci mezi státem, kraji, městy a obcemi. Hašek sice v minulosti udělal některé politické chyby, to ale, považuje za uzavřenou kapitolu. „Za chyby se omluvil a jeho práci v resortu budu řešit jen z pohledu současnosti," uvedl Hamáček.

Veřejnost ale vnímá Michala Haška velmi rozporuplně. Nejvíce mu škodilo, že jedenáctkrát zalhal o lánské schůzce s Milošem Zemanem. „Byl nahoře a řekl bych, že se mu tam zamotala hlava,” řekl Českému rozhlasu komentátor Seznam Zpráv Václav Dolejší. Podle Dolejšího je Michal Hašek červeným hadrem pro voliče. „Je opravdu brán jako papaláš a jako někdo, koho politika zkazila. Ač do ní vstupoval jako nadějný politik, takový hodně hýčkaný miláček tehdejšího premiéra a předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, tak nakonec odcházel s ostudou jako lhář," říká Dolejší.

Co tedy dělal Hašek posledních sedm let, kdy odešel z vysoké politiky? „Pracoval hlavně jako advokátní koncipient, je činný v advokacii. Byl tuším v kanceláři u pana Miroslava Jansty, ale pořád přece jenom měl kontakty hlavně s Milošem Zemanem. Byl velmi aktivní v tomto směru. Byl také poradcem ministra zemědělství pana Miroslava Tomana.

Kromě toho byl před dvěma lety velmi aktivní v platformě Zachraňme ČSSD, která na podzim 2018 útočila na Jana Hamáčka. Označovala ho jako velmi slabého a nevýrazného lídra ČSSD a žádala výměnu jeho a také řady ministrů ve vládě. ČSSD mělo podle platformy zůstat v Babišově vládě. A hlavně žádali, aby se strana více přimknula k Miloši Zemanovi," popisuje Dolejší. 

V situaci, kdy se strana potácí kolem pěti procent hlasů, vsadil Hamáček na konzervativce ve straně, na nějaké východní křídlo, a chce tak oslovit voliče Miloše Zemana. Proto vystrkuje dopředu tváře, které tento směr reprezentují. Není to jen Michal Hašek ale třeba i bývalý ministr Zdeněk Škromach a řada dalších. Je to nové směřování sociální demokracie, která se snaží oslovit hodně levicové voliče a fanoušky Miloše Zemana, uzavírá Dolejší.

Bývalý hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek patřil dlouhá léta k nejvýraznějším postavám sociální demokracie. Jeho pozicí ale po volbách v roce 2013 otřásl takzvaný lánský puč. S dalšími čtyřmi spolustraníky se krátce po sněmovních volbách sešli s prezidentem Milošem Zemanem na zámku v Lánech. Poté se část vedení strany pokusila odstavit předsedu Bohuslava Sobotku. A Hašek si veřejnost popudil i lhaním v přímém přenosu, když mlčení o tajné schůzce prolomil jeden z účastníků Milan Chovanec.

Dalším problémem byl takzvaný případ Haškovy neexistující mluvčí, jíž měla být kontroverzní lobbistka Jana Mrencová. Podle dřívějších informací měla za své služby dostávat od hejtmanství Jihomoravského kraje zhruba 400 tisíc korun ročně. Mrencová to ale odmítla s tím, že politiku už nedělá. Za chyby se omluvil a jeho práci v resortu budu řešit jen z pohledu současnosti," zdůraznil Hamáček.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu