Vláda zdevastovala zemi a ohrožuje demokracii, tvrdí exprezident Klaus v prohlášení Chceme normálně žít

Domácí 20. března 2021 | 13:27 — Ilona Cílková
Exprezident Václav Klaus opět kritizuje českou vládu, která podle něj zdevastovala naši zemi a výrazně ohrozila svobodu a demokracii. Vydal tak Provolání nespokojených občanů České republiky s názvem Chceme normálně žít.
Další 2 fotografie v galerii
Bývalý prezident Václav Klaus je nespokojený se současnými poměry v zemi / Depositphotos

Bývalý prezident Václav Klaus je nespokojený se současnými poměry v zemi. Vadí mu mimo jiné omezení kvůli epidemii koronaviru. V prohlášení proto vyzval, aby se pro letošní sněmovních volby spojily strany, kterým záleží na občanských svobodách.

Klaus vydal prohlášení poté, co prý od českých občanů, kteří sdílejí stejný názor jako on, obdržel tisíce dopisů, e-mailů, SMS zpráv a telefonátů. Za všechny se tak rozhodl vydat společné prohlášení. „Vyjadřujeme touto formou hlubokou nespokojenost s dnešním stavem a poměry v naší zemi. Ty byly zdevastovány katastrofální politikou vlády, která přinesla závažné ohrožení svobody a demokracie," vzkazuje vládě exprezident.

„Odmítáme pokračování dosavadní ničivé vládní politiky a požadujeme návrat k občanské a ekonomické svobodě, která je předpokladem normálního života v zemi a jedinou zárukou její prosperity," uvádí dále Klaus. 

Klaus žádá všechny strany, které sdílejí stejný názor, aby v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny spojily síly. „Vyzýváme všechny, kterým není lhostejný osud naší země, aby se pokusili domluvit a táhnout za jeden provaz," vzkazuje a apeluje zejména na to, aby ve volbách nepropadly hlasy. „Komu jde o dobrou věc, nemůže trvat na vlastní cestě a vlastní kandidátce. Volič má jen jeden hlas, zvažte proto, jak a s kým se spojit," dodává.

Klaus zároveň prohlásil, že bude podporovat ty, kteří svým programem a postoji již prokázali, že s radikální novou levicí nebudou kolaborovat. „S velkým znepokojením sledujeme na Západě probíhající nástup extrémní nové levice a její nepřátelství vůči svobodě a kapitalismu. Poslední průzkumy ukazují, že podobné radikální síly (v naší verzi zejména ve formě Pirátů) mohou po volbách uchopit moc i u nás," varuje Klaus.

Bývalý prezident se již dříve vymezil proti straně Pirátů. Podle něj by v Česku měla vzniknout nová politická strana, která by se dokázala postavit té pod vedením Ivana Bartoše. Zároveň také nevyloučil, že by se do čela takového subjektu sám postavil

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu