Vláda dělá fatální chyby. Experti naznačili, co nám teď reálně hrozí

Domácí 02. března 2021 | 07:45 — Ilona Cílková
Vláda v Česku od pondělí na tři týdny zpřísnila opatření proti šíření covidu-19. Snaží se omezit pohyb lidí mezi okresy, zavedla povinné respirátory a zavřela všechny školy i školky a některé obchody. Zavedla i povinné testování v podnicích nad 250 zaměstnanců a zakázala stravování ve firemních jídelnách.
Další 3 fotografie v galerii
Přijatá opatření jsou podle odborníků nedostatečná / Depositphotos

Podle vědeckých expertů jsou ovšem nová proticovidová opatření nedostatečná a nedostanou nás ven z krize. Po třech týdnech platnosti opatření se i při optimistické variantě dostanou počty případů na úroveň minulého týdne, tedy na 10 až 15 tisíc. Nemocnicím se výrazně neuleví.

I když od pondělí v Česku platí třítýdenní lockdown, odborníci nevěří, že stávající opatření postačí jako pomyslná záchranná brzda. „Přeji si, aby zafungovala. Teď se bude deset až čtrnáct dní zhoršovat situace, poté možná začneme pomalu klesat. Za tři týdny budeme mít denní nárůst nakažených jako dnes, nebudeme ale na vzestupu, ale na sestupu," upozorňuje prezident Lékařské komory Milan Kubek s tím, že v tu chvíli se začne opět slibovat, že se rozvolní.

Velké podniky a továrny nechala vláda v současné chvíli otevřené. To kritizují i členové BISOP, neziskové organizace, ve které působí například matematik René Levínský. BISOP se specializuje na výzkum společenských jevů a modelování epidemií. Ze závěrů jejich výzkumu plyne, že po třech týdnech současných opatření budeme ve stále stejné epidemiologické situaci.

„Z výsledků je jasně vidět, že nic jiného než lockdown, včetně významného omezení kontaktů na pracovištích, nedosáhne cíle zásadní kontroly vývoje epidemie. Stávající opatření na konci dubna budou generovat deset tisíc případů denně a průměrnou vytíženost nemocnic na dnešní úrovni do konce dubna, a to v optimistické i pesimistické variantě," píše BISOP na svém webu.

S tím souhlasí Václav Hořejší, profesora imunologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy. Ani ten neočekává, že by současná podoba opatření pandemii v Česku porazila. „Pokud se brzy nepřidají další opatření, například výrazné omezení podniků a veřejné dopravy, masivní povinné testování citlivými PCR testy, tak i za tři týdny budeme v podobné situaci jako teď," řekl imunolog pro Český rozhlas.

Jak hodnotí současnou situaci epidemiolog Rostislav Maďar? „Nyní letíme velmi vysoko, jiná opatření než ta radikálnější nezaberou, alespoň ne v krátkodobém horizontu. Opakují se stejné chyby, příliš brzy se rozvolňuje. Blatný teď hraje s velmi početně omezeným týmem a všichni již jeví známky únavy," míní epidemiolog. Podle něj je velkou chybou, že ministr zdravotnictví odborníky poslouchá "na střídačku a nevypočitatelně".

Podle epidemiologa Petra Smejkala je jedna z největších chyb poslední doby to, že se pozdě odhalily mutace. „Pořád jsme řešili, aby nás to moc nestálo, ale nakonec nás to stojí daleko víc. V jednu chvíli ministerstvo věřilo velmi dobré skupině odborníků, jenže jsme ji po nějakém úspěchu opustili. Pořád hledáme českou cestu, jak to udělat po svém, a to se nám vůbec nevyplatí," upozorňuje Smejkal. Způsob, jak zastavit šíření koronaviru. Před rokem zcela nemyslitelné se stává skutečností.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...