Způsob, jak zastavit šíření koronaviru. Před rokem zcela nemyslitelné se stává skutečností

Domácí 28. února 2021 | 08:07 — Ilona Cílková
Světová pandemie koronaviru masivně zasáhla cestovní ruch. Státy hledají způsoby, za kterých by se dalo bezpečně cestovat. Mluví se o covid pasech, které budou v budoucnosti zřejmě nevyhnutelné. V některých zemích zase začaly fungovat tzv. karanténní hotely.
Další 3 fotografie v galerii
Podmínky pro cestování se v době pandemie koronaviru od základů proměnily / Depositphotos

Podmínky pro cestování se v době pandemie koronaviru od základů proměnily. Státy jako Spojené království, Austrálie či Kanada přistupují k tvrdému postupu, jak zamezit šíření koronaviru ve svých zemích. Po lidech přilétajících ze zahraničí vyžadují, aby si odbyli karanténu v některém z vládou určených hotelů, kde si pobyt musí sami uhradit.

Takzvané karanténní hotely fungují v celé řadě zemí po celém světě. Zatím nejvíce v Asii, ale stejnou strategii v boji proti šíření covidu-19 zvažuje čím dál větší počet zemí, které se obávají zavlečení nakažlivějších variant koronaviru. Například v Irsku by karanténní hotely pro cestující z rizikových zemí měly začít fungovat v následujících týdnech.

Jednou z podmínek bezproblémového cestování by mohl být v budoucnu takzvaný očkovací pas. Měl by být na rozdíl od cestovního pasu digitální jako mobilní aplikace. Něco podobného zamýšlí již Velká Británie. Pro obyvatele očkované proti covidu-19 připravuje speciální doklady pro cesty do zahraničí, pokud to budou jiné země vyžadovat. Informoval o tom podle agentury Reuters britský vládní koordinátor pro očkování Nadhim Zahawi. Takzvané vakcinační cestovní pasy už svým občanům začal vydávat například Island, v digitální formě je chystá i Dánsko.

„Pokud budou mezinárodně jiné země vyžadovat potvrzení o očkování, pak je myslím správné, abychom to usnadnili,” řekl Zahawi v rozhovoru pro BBC. „Neuvažujeme o používání vakcinačních pasů pro použití v tuzemsku. Jak popsal premiér, budeme mít národní očkovací program kombinovaný s rychlým testováním, což je myslím správná cesta vpřed,” řekl Zahawi. Certifikáty mají lidem umožnit volné cestování v případě, že je budou jiné země uznávat.

Také státy EU začaly uvažovat o zavedení společných očkovacích certifikátů pro cestování v rámci schengenského prostoru, ale dosud převládl názor, že nejprve je třeba pokročit v očkování a také zajistit, aby nebyli diskriminováni neočkovaní lidé.

V České republice se o očkovacích pasech zatím nemluví, což může být pro mnoho Čechů problém. Může to tak znamenat, že až některé populární turistické destinace uvolní pravidla a umožní vstup právě třeba očkovaným, Češi nebudou mít tuto skutečnost jak dokázat.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu