V koalici to vře. Hamáček jen blufuje a vykládá pohádky, tvrdí opozice

Domácí 14. prosince 2020 | 07:12 — Ilona Cílková
Podle posledních průzkumů balancuje ČSSD na hranici vstupu do Sněmovny. A uvnitř vládní koalice začíná být dusno. Největší spory jsou okolo daňového balíčku, který ruší superhrubou mzdu.
Další 3 fotografie v galerii
Ať klidně z vlády odejdou, reaguje Babiš na Hamáčka / Archiv A. Babiše

Vicepremiér a šéf ČSSD Jan Hamáček nevyloučil odchod sociálních demokratů z vlády. Nevyloučil ani diskusi o předčasných volbách.

„Rozhodně ve vládě zůstaneme po dobu nouzového stavu, pokládat vládu v této situaci pokládám za nezodpovědné," reagoval předseda ČSSD a první vicepremiér vlády Jan Hamáček v České televizi na hromadící se spory ve vládní koalici menšinové vlády ANO a ČSSD.

„Pak se poradíme, jak dál. To, že se nám poprvé nepodařilo zabránit pravicovým experimentům, ke kterým hnutí ANO mělo čas od času tendenci, tak to je vážný signál, protože ty peníze budou chybět těm nejpotřebnějším," míní Hamáček. Případnou diskusi o předčasných volbách považuje za legitimní. „Můžeme ji po nouzovém stavu otevřít,“ připustil Hamáček. Připomněl ale zároveň, že by se na této variantě musela dohodnout ústavní většina ve Sněmovně. „K rozpuštění Sněmovny je potřeba 120 poslanců," připomněl Hamáček. Volby by se měly konat v řádném termínu příští rok na podzim.

Jestli má ČSSD se svou účastí ve vládě problém, ať klidně odejde, reagoval premiér Andrej Babiš na slova svého koaličního partnera. „Odchodu sociální demokracie z vlády rozhodně nebráníme. Nouzový stav zvládneme i bez jejich účasti ve vládě," reagoval premiér na Hamáčkova slova.

„Pan Hamáček jen blufuje a vykládá pohádky. Ve vládě chce zůstat až do hořkého konce této vládní koalice," reagoval na Hamáčkova slova předseda občanských demokratů Petr Fiala na svém facebookovém profilu.

Nedávno k odchodu z vlády vyzývali třeba pardubický hejtman Martin Netolický nebo exministr Jiří Dienstbier s tím, že vláda přestala fungovat. Na to, že vláda není jednotná, upozornila nedávno i ministryně práce za ČSSD Jana Maláčová, když před novináři, v domnění, že je nahrávací technika vypnutá, označila Babiše za debila. Do příštích voleb jen v koalici. ČSSD naznačila, s jakou stranou se spojit.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu