Trump nebyl zdaleka tak špatný prezident. A jedno varování pro Českou republiku

Domácí 09. listopadu 2020 | 11:16 — Ilona Cílková
Joe Biden vyhrál a bude to zřejmě on, kdo bude příští čtyři roky úřadovat v Oválné pracovně. Výsledek obrátily na hlavu korespondenční hlasy. I proto Donald Trump zatím odmítá uznat prohru. Názor na působení Trumpa v Bílém domě se velmi různí. Jaký byl vlastně prezident?
Další 3 fotografie v galerii
Volby v USA skončily, ale chaos pokračuje / Depositphotos

„V zahraniční politice byl Donald Trump daleko úspěšnější, než se mu přiznávalo," popsal působení amerického prezidenta na CNN Prima News bývalý velvyslanec v USA Alexandr Vondra. Podle něj hrozí, že extrémní levice v Americe nyní až příliš ovlivní směřování země. 

Trump byl podle Vondry výstřední prezident, forma vládnutí tak zbytečně zastínila jeho mnohé úspěchy. „Zvláště Evropané ho nesnášeli za hrubiánský styl chování, ale ten obsah byl lepší. On nerozbil NATO, naopak donutil Evropany dávat více do rozpočtu. Na Blízkém východě dokázal více než tři jeho předchůdci před ním," myslí si Vondra.

Europoslanec Vondra se především obává toho, jak bude Biden koexistovat s politikou v Kongresu. Podle něj je možné, že bude pod výrazným tlakem extrémní levice, která v demokratické straně dostává čím dál větší prostor. Kurz americké domácí i zahraniční politiky se tak podle něj může v dlouhodobém horizontu změnit. „To je socialismus v praxi. To není něco, co by Amerikou v minulosti lomcovalo," řekl Vondra. Zásadní tak podle něj je, aby si vliv v Kongresu udrželi i republikáni, kteří by demokraty usměrňovali řekl v Partii Terezie Tománkové.

Vondra se k výsledkům voleb vyjádřil i na svém facebookovém profilu. „Trump skončí, ale trumpismus není u konce s dechem. Větší problémy mají demokraté, radikální progresivisti je budou potápět. Dokážou-li republikáni oslovit konzervativnější hispánské voliče, mají před sebou dobré časy. Konzervatismus posílí. Jen bude méně „protestantský“ a více „katolický“. A na závěr: fakt bacha na korespondenční volbu. Tahle postmoderní novinka není dobré řešení," napsal Vondra. Trhy si přejí, aby Trump odešel rychle a v klidu. Bojí se ale jiné věci.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu