Jsme v krizi. Pomoc od Paroubky je žádoucí, ozývá se z ČSSD

Domácí 30. července 2020 | 04:40 — Ilona Cílková
Esemeskování a tipy na články. Tak podle nynějšího šéfa sociální demokracie a ministra vnitra Jana Hamáčka vypadají porady s jeho předchůdcem v čele strany a někdejším premiérem Jiřím Paroubkem. Způsob jejich komunikace přiblížil v neděli v televizi Prima. Odmítl současně, že by Paroubek měl placenou a oficiální funkci.
Další 3 fotografie v galerii
Expremiér Jiří Paroubek nevylučuje návrat do ČSSD / Česká televize

Neformální konzultace nynějšího šéfa ČSSD Jana Hamáčka s někdejším premiérem a předsedou strany Jiřím Paroubkem většinu předních sociálních demokratů nepobuřují, ba naopak. Vyplývá to z ankety serveru iROZHLAS.cz. Podle ministryně práce a místopředsedkyně strany Jany Maláčové je tento kontakt žádoucí. Podobně mluví i poslanec Jan Birke: „V naší situaci je každá pomoc vítaná." 

Podobně jako Maláčová mluví také poslanec a šéf královéhradecké organizace Jan Birke, který dříve pracoval jako ředitel Paroubkova kabinetu. „Patřil jsem dlouhá léta k jeho nejbližším spolupracovníkům, takže vím, jak velké má zkušenosti a politický přehled. A v dnešní době, když ČSSD není na vrcholu v průzkumech politických preferencí, a není tedy automatickým výtahem k moci, je každá pomoc vítaná a já jsem za ni rád,“ říká.

Za jednoho z nejlepších českých premiérů pak Paroubka označuje Robin Povšík, předseda středočeské ČSSD a náměstek Maláčové. „Považuji za zcela přirozené, když současný předseda ČSSD komunikuje s bývalými předsedy sociální demokracie a premiéry. Jiří Paroubek patří k nejlepším premiérům naší země a osobně jsem rád, že oba muži spolu umí v zájmu ČSSD i České republiky konzultovat témata,“ popsal.

Lehce kritický je pardubický hejtman Martin Netolický, o poradách s Paroubkem podle svých slov nevěděl. „Jeho éra skončila,“ uvedl. Současně ale připustil, že Hamáček si jako poradce může vybrat, koho chce. „Mělo by být u něj ale jasně řečeno, že nebude mít již žádné politické či veřejné funkce,“ doplnil s tím, že Paroubek může straně pomoci ohledně vnitřní organizace v Lidovém domě či v mediální oblasti.

„Já bych pana Paroubka potom, jak se choval k sociální demokracii, neoslovoval. Na druhou stranu když se s někým jenom hovoří, nemusí to být vždy ke škodě. Je to věc pana Hamáčka. Kdyby ho ale posouval do nějakým pozic, tak bych ho určitě nepodpořil," míní bývalý předseda horní komory Milan Štěch. Nic nového se nestalo. S Babišem to řešit nebudu, říká Hamáček.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu