Nový zákon o eutanazii: Má mít člověk svobodu volby?

Zahraniční 16. října 2019 | 14:39 — Ilona Cílková
Pirátský poslanec Lukáš Bartoň spolupředstavil záměr na předložení zákona o eutanazii, který by měl být předložen Sněmovně na přelomu února a března roku 2020.
Zákon o eutanazii by měl být předložen do března 2020 / Shutterstock

Návrh bude vycházet z myšlenky, že o eutanazii může požádat pouze dospělý člověk v terminálním stádiu smrtelné nemoci.

Na návrhu již rok pracuje společně s poslankyní hnutí ANO Věrou Procházkovou. S tou nyní pořádal seminář, který se problematikou zabýval a kde vystoupili zahraniční hosté ze zemí, které již zkušenosti s eutanázií mají.

 „Pro mě je důležitá svoboda volby. I člověk v závěru smrtelné nemoci by měl mít svobodu volby o konci svého života a společnost by měla jeho vůli respektovat. Zásadní je pro mě, že žádný lékař nebude mít povinnost eutanazii provádět a pacient může učinit svou žádost pouze na základě všech informací o možnostech v terminálním stádiu nemoci,“ uvedl Bartoň.

Pacient podle něj nesmí být při svém rozhodování pod tlakem finančním ani žádné zájmové skupiny. „Eutanazie je jedna z možností pro pacienty, kteří si nevyberou cestu paliativní péče. Musí to být čistě svobodné rozhodnutí pacienta a zákon musí mít pojistky proti zneužití,“ uzavřel Bartoň.

A co si o eutanázii myslí čeští lékaři? Asi 55 procent lékařů a 70 procent sester podle posledních průzkumů s eutanazií souhlasí. V ČR se nyní eutanazie trestá jako vražda. Ve většině zemí je eutanazie nezákonná, první ji legalizovalo v roce 2002 Nizozemsko.

Někteří psychiatři na toto téma upozorňují, že eutanazie nese rizika psychického poškození lékaře a rozhodně by to neměla být povinnost lékařů a měla by to řešit jiná instituce než medicína. 

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

První československý vůz s klimatizací představoval nevídaný luxus. Inovace, která změnila svět pochází z dílen USA

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu