Čeští občané by měli být ve střehu. Čeká nás dezinformační smršť, jakou jsme ještě nezažili, míní analytik

Domácí 23. února 2022 | 08:40 — Ilona Cílková
Otevřená válka mezi Ukrajinou a Ruskem zatím nevypukla, válka informační je už ale v plném proudu, upozorňují pozorovatelé. Ministerstvo zahraničí v minulém týdnu dokonce varovalo před nárůstem počtu dezinformací, které sdílejí i platformy, které se donedávna úzce orientovaly výhradně na téma koronaviru a vakcinace.
Informační válka je v plném proudu, upozorňují pozorovatelé / Depositphotos

Prokremelská média či anonymní účty na sociálních sítích vystupňovaly šíření nepodložených tvrzení, která by mohla Moskvě pomoci ospravedlnit útok na Ukrajinu a maximalizovat podporu veřejnosti pro takový krok, informoval web ceskenoviny.cz

Americký zpravodajský web Axios dnes píše o "ruském dezinformačním šílenství". Ruská státní média podle něj od obviňování Západu z hysterie kolem neexistující hrozby invaze přešla k nepřetržitému pokrývání napětí kolem Ukrajiny. Podle analytiků ze společnosti NewsGuard se přitom často opakují nepravdivé příběhy o tom, že Rusové na východě jsou terčem genocidy nebo že pád proruské ukrajinské vlády v roce 2014 byl výsledkem převratu naplánovaného Západem.

„Rusko zkouší, do jaké míry může proměnit státní média ve zbraň a získat jejich prostřednictvím podporu pro válku nebo agresi jak doma, tak v okupovaných oblastech na východě Ukrajiny a u sympatizantů v zahraničí," uvádí Axios.

Západní činitelé v posledních týdnech opakovaně varují, že Moskva se bude snažit vykonstruovat záminku pro nové kroky vůči Ukrajině. Nová analýza, o níž o víkendu informoval list The New York Times (NYT), naznačuje, že dezinformační kampaň v této souvislosti trvá již několik měsíců. Výzkumné skupiny European Expert Association a Reset Tech uvádí, že od října pozorují v ruských státních médiích a na internetových platformách silný výskyt fám, který lze považovat za součást přípravy vojenské akce, jak uvádí na svém Twitteru i Ministerstvo zahraničí ČR.

Podle analytika Asociace pro mezinárodní otázky Dominika Presla je vysoce pravděpodobné, že pokud konflikt reálně vypukne, bude ho provázet masivní dezinformační kampaň, která bude pravděpodobně nesrovnatelná s tím, co jsme tady viděli doposud.

A vývoj na sociálních sítích ohledně situace na Ukrajině mu dává za pravdu a již v tuto chvíli mění. „Na většině dezinformačních webů a skupin, kde se pravidelně objevují dezinformace a kde se objevuje velké množství neověřených informací, se stala Ukrajina a Rusko hlavním tématem. Do značné míry se na toto téma v posledních dnech přeorientovalo několik skupin a stránek, které se předtím věnovaly v podstatě především covidu, odporu proti vakcínám a protiepidemickým opatřením. Tyto úzce orientované skupiny teď sdílejí defacto proruskou propagandu a prakticky stejné narativy, jaké šíří směrem do zahraničí představitelé ruské vlády," uvedl Presl v rozhovoru pro Český rozhlas.

Ukázkovým případem je podle Presla hnutí Chcípl pes–otevřeme Česko. „To se doposud věnovalo především boji proti covidovým opatřením. Přesto teď na své stránce, která má asi 60 tisíc fanoušků, sdílelo příspěvek, který se věnoval právě Ukrajině a Rusku. Ten v zásadě identicky kopíroval hlavní body ruské propagandy," přiblížil Presl. „Označoval tedy Rusko za oběť agrese Severoatlantické aliance a Spojených států, vůči které se musí Rusko bránit. Ukrajinu označoval za fašistický stát, který se chystá na genocidu ruské populace na východě Ukrajiny, čemuž bude Rusko nuceno zabránit. A proto bude nuceno provést invazi, nebo jakousi „záchrannou operaci“ na východě Ukrajiny. To jsou všechno de-facto důvody, které opakuje ruská propaganda, ruská média i ruská vláda v posledních týdnech. Právě narativ o genocidě je to, co ruská média šíří zejména v posledním týdnu. Snaží se vytvořit dojem, že je Rusko morálně oprávněné vstoupit na území Ukrajiny," říká analytik.

Současný stav na sociálních sítích a obecně v internetovém prostředí lze srovnat s obdobím let 2014-2015, tedy krátce po anexi Krymu. Podle analytiků se počet dezinformačních příspěvků zvyšuje a obecně bude současná kampaň ještě mnohem intenzivnější. Mimo jiné i proto, že od roku 2014 ta takzvaná česká dezinformační scéna výrazně posílila. Putinův projev otřásl světem. Ten největší náraz ale teprve přijde.

zdroj: ceskenoviny.cz, irozhlas.cz, axios.com, Twitter.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu