Evropská komise přichystala další směrnici. Může značně ovlivnit prodej či pronájem starých domů

Domácí 12. února 2022 | 08:39 — Ilona Cílková
Celou Evropu čeká zřejmě přestavba. Cenám navzdory. Evropská komise totiž usiluje o to, aby se evropské budovy staly energeticky méně náročné, a tím také k životnímu prostředí šetrnější. Státy budou muset do roku 2025 sjednotit hodnocení energetické náročnosti budov na škále od A do G.
EU chystá další spornou směrnici / Pixabay NakNakNak

V půlce prosince minulého roku EK představila návrh směrnice, na jejímž základě by se měly ty energeticky nejnáročnější budovy do roku 2030 modernizovat. Změny by se týkaly i budoucích staveb. Směrnice tak může zkomplikovat již tak těžkou situaci v oblasti bydlení. Každá budova, která totiž od roku 2027 nebude mít energetický štítek alespoň na úrovni E, by podle návrhu EK nemohla být pronajata či prodána. O problematice informuje server dezeen.com.

EU se chce stát uhlíkově neutrální. Od roku 2030 tak nebudou smět nové budovy v EU produkovat žádné emise skleníkových plynů. U veřejných budov se tento požadavek vztahuje už k roku 2027. Investoři proto budou muset zajistit jejich co nejnižší energetickou náročnost a napájet budovy z obnovitelných zdrojů.

Státy budou muset do roku 2025 sjednotit hodnocení energetické náročnosti budov na škále od A do G. Nejpozději dva roky poté se bude muset 15 procent energeticky nejnáročnějších budov z kategorie G renovovat, aby splnily alespoň požadavky kategorie F. U obytných domů komise navrhla pro tyto renovace nejzazší termín 2030.

Podle návrhu má každý členský stát „vypracovat akční plán renovace budov na podporu renovace vnitrostátního fondu obytných a nebytových budov – jak veřejných, tak i soukromých – na vysoce energeticky účinný a dekarbonizovaný fond budov do roku 2050, a to s cílem přeměnit stávající budovy na budovy s nulovými emisemi,“ uvádí se v dokumentu, který připravila EK a který zveřejnil server euractiv.com. S tím souvisí také plán stanovení národních cílů do roku 2030, 2040 a 2050, jenž se týká očekávaného podílu opravených budov, spotřeby energie a emise skleníkových plynů z budov, rovněž přehledu politik a potřebných opatření v souvislosti s touto problematikou.

Tato směrnice by podle odborníků v praxi mohla znamenat, že by některé starší domy již nemohly být pronajímány či prodávány, pokud by neprošly renovací. To by mohlo být problematické v některých členských státech, kde je vysoký podíl starých domů, případně nedostatek prostor třeba k bydlení, což je případ České republiky, v níž je těžce dostupné bydlení zejména ve velkoměstech, tvrdí experti. Konec Evropské unie, jak ji známe dnes. Německá vláda chce změnu.

Zdroj: deezen.com, euractiv.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu