Čechy čeká nesmírně těžký rok. Míra inflace skokově vzroste až na hranici 10 %

Domácí 13. ledna 2022 | 04:27 — Ilona Cílková
Inflace v prosinci 2021 vykázala hodnotu 6,6 procenta v meziročním vyjádření. Jedná se o její nejvyšší úroveň od září 2008, kdy dosáhla stejné hodnoty. Vyšší byla naposledy v červenci 2008. Loni za celý rok tak inflace vykazuje nejvyšší průměrnou úroveň právě od roku 2008.
Inflace v ČR stoupá k rekordu od roku 1998 a Češi si po delší době „utáhnou opasky" / Depositphotos

Stále však jde jen o „zahřívací kolo“ v porovnání s tím, co nás čeká letos. Česká národní banka (ČNB) odhaduje, že inflace v Česku vystoupá v lednu na devět procent. Zároveň ale nevylučuje, že zkraje roku bude několik měsíců dokonce na dvouciferné hodnotě. V reakci na středeční data Českého statistického úřadu (ČSÚ) k prosincové inflaci to na webu forbes.cz uvedl ředitel měnové sekce ČNB Petr Král. Míra inflace poprvé od krizového roku 2013 překoná průměrné tempo růstu nominálních platů a mezd.

"Prosincovou míru inflace podobně jako v listopadu 2021 opticky snižuje redukce sazby DPH na energie z 21 na nula procent. V listopadu tato redukce snížila míru inflace o jeden procentní bod. Pokud by tedy Babišova vláda k redukci nepřistoupila, přesáhla by prosincová inflace 7,5 procenta, takže by byla nejvyšší od října roku 1998," uvádí ve své tiskové zprávě ekonom Lukáš Kovanda.

"Nicméně konečný údaj 6,6 procenta je v souladu s expertními odhady. Inflace tak přestává překvapovat svým nadměrným růstem, což je první náznak toho, že se inflační situace v ČR může začít stabilizovat. Už totiž jde o pojmenovaný problém, který centrální banka a koneckonců i Fialova vláda vnímají jako zcela klíčový a podnikají – či podniknout zamýšlí – proti němu razantní kroky. Fialova vláda však odmítá pokračovat v praxi redukce sazeb DPH na energie. To počátkem roku 2022 přispěje k růstu míry inflace právě až nad úroveň deseti procent, neboť vzestup cen energií bude klíčovým tahounem inflace i v letošním roce," vysvětluje ekonom.

Například elektřina podle webu ceskenoviny.cz v prosinci meziročně zlevnila o patnáct procent a zemní plyn o necelých osm procent. Právě vlivem snížení sazby DPH. „Jenže tento efekt se již za leden nezopakuje. Navíc v lednu například upravuje své ceníky směrem nahoru, v průměru o zhruba třetinu, největší dodavatel elektřiny domácnostem, společnost ČEZ. Nadále jako v prosinci i v lednu pokračuje enormní meziroční růst cen pohonných hmot, tedy i dopravy, nebo bydlení, resp. imputovaného nájemného, jež nadále zdražuje vlivem růstu cen stavebních materiálů a nemovitostí jako takových," přibližuje ekonom Lukáš Kovanda.

Navíc už v prosinci znatelně zrychloval meziroční růst cen potravin, jimž si jinak loni citelné zdražování víceméně vyhýbalo. Například brambory podražily o skoro pětinu, cukr o takřka osmnáct procent, pečivo o necelých sedm procent, mléko a sýry o necelých šest. Podle serveru kurzy.cz bude růst cen potravin v roce 2022 dále zrychlovat, z podstatné míry vlivem nynějšího zdražování energií. Na růst cen potravin, stejně jako energií, jsou zvláště citlivé sociálně nejzranitelnější vrstvy. Inflace tak letos bude mnohem více než loni i problémem sociálním.

"Koruna v reakci na oznámení prosincové inflace vůči euru mírně posílila. Celkově ale trh mírní svůj předpoklad ohledně dalšího letošního zvyšování základní sazby České národní banky. Ta by podle trhu měla vzrůst do března na 4,5 procenta, ze stávající úrovně 3,75 procenta. Zpevňování koruny totiž utahuje měnové podmínky natolik, že podle trhu nebude třeba jít se základní sazbou na úroveň 4,75, nebo dokonce pěti procent. Tento předpoklad ale může vzít za své příští měsíc, po oznámení lednových čísel k inflaci. Pokud ta trh překvapí směrem nahoru, nelze stále vyloučit růst základní sazby ČNB ještě v letošním prvním čtvrtletí až na úroveň pěti procent," míní Kovanda. Aktuální míru inflace si můžete ověřit na czso.cz.

Inflace trhá rekordy i ve Spojených státech, kde je nejvýše za posledních 40 let. V prosinci vystoupila na sedm procent, a dostala se tak nejvýše od června 1982. Nejvíce k růstu cen přispělo dražší bydlení a ojeté automobily, zvýšily se ale i náklady na potraviny, benzin a další zboží. Ve své zprávě to ve středu uvedlo americké ministerstvo práce. Co nás čeká a nemine v letošním roce. Opravdu krušné chvíle přijdou již v lednu.

Zdroj: forbes.czceskenoviny.cz, czso.cz, kurzy.cz, TZ Lukáš Kovanda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu